До краја 2011. могао би бити завршен тендер, потписан уговор и одабрана технологија и носилац посла за изградњу постројења за одсумпоравање вредног 248 милиона евра у Термоелектрани “Никола Тесла”, рекао је директор ПД “ТЕНТ” Петар Кнежевић. 

Постројење за одсумпоравање у “ТЕНТ”-у у Обреновцу биће највећи еколошки пројекат икада реализован у Србији, а треба да буде финансиран из јапанског кредита, вредног око 250 милиона евра, који је почетком ове године договорен са том државом.

– Што се тиче кредита, он мора бити верификован на влади, па на скупштини, да би било одобрено тих 250 милиона евра. Паралелно са тим ради се на избору консултанта око формирања процедуре за тендер – рекао је директор Кнежевић.

Тендер ће бити отвореног типа и на њему ће моћи да конкуришу све заинтересоване фирме, рекао је Кнежевић, и додао да је паралелно са тим у току израда студије оправданости и утицаја на околину, коју раде фирма “Енергопројект”, Рударски институт и Машински факултет у Београду. Новац из тог кредита, како очекује Кнежевић, могао би да буде доступан непосредно пошто га парламент Србије одобри, односно до краја 2011. године. 

После тога ће, у првих неколико месеци следеће године, бити расписан тендер за извођаче и испоручиоце опреме, па се у најбољем случају, може очекивати да радови на изградњи ток еколошког постројења почну средином 2012., закључио је Кнежевић.

 

Извор: Политика