Грађани који желе да учествују у Попису 2011. у својству општинског/градског инструктора могу да се пријаве у периоду од 5. до 31. јула попуњавањем електронске пријаве.

Задаци општинских/градских инструктора:

  • обука пописивача
  • обилазак терена пред попис и провера усаглашености скица и описа пописних кругова са стањем на терену
  • организација и праћење рада 8-10 пописивача
  • преглед и контрола попуњених пописних образаца
  • други послови по налогу пописне комисије и републичког инструктора

Период ангажовања: од 21. септембра до 15. октобра 2011. године (ради се и викендом).

Пописна комисија може по потреби ангажовати инструктора за обављање других пописних активности и након наведеног периода.

Општи услови за кандидате:

§         држављанство Републике Србије

§         најмање 18 година старости

§         стечено најмање средње образовање у четворогодишњем трајању

Пријављивање и селекција кандидата за обуку:

Пријављује се искључиво попуњавањем електронске пријаве, од 5. до 31. јула 2011.

Кандидат се може пријавити само за рад у општини у којој станује. Изузетно, кандидати који су запослени у општинској/градској управи треба да конкуришу за инструкторе у општини у којој раде.

По истеку термина за пријављивање, Републички завод за статистику формира спискове пријављених кандидата по општинама и градовима и доставља их пописним комисијама.

У случају већег броја пријављених кандидата од потребног броја инструктора кандидати се рангирају према оствареном броју бодова, при чему предност имају кандидати са вишим нивоом образовања, матичари, шефови месних канцеларија, секретари месних заједница, руководиоци општинских стручних служби, геодете запослене у службама за катастар непокретности, статистичари, анкетари и статистички сарадници који су у претходне три године учествовали у статистичким истраживањима Републичког завода за статистику, као и незапослена лица пријављена Националној служби за запошљавање.

Пописне комисије врше коначан избор кандидата за обуку, поштујући редослед кандидата на списку (бирају се најбоље рангирани кандидати). У случају када већи број кандидата има исти број бодова пописна комисија бира кандидате водећи рачуна о потреби да се обезбеди што боља територијална покривеност свих насеља на подручју општине/града, а уколико ни на тај начин није могуће одредити потребан број кандидата, предност се даје кандидатима са већим бројем остварених бодова по основу искуства у статистичким истраживањима, односно по основу послова које кандидат обавља. 

Спискови кандидата који су изабрани за обуку биће објављени најкасније до 10. августа 2011. године у просторијама пописних комисија у општинама и градовима.

Сви кандидати за општинске/градске инструкторе који су ушли у ужи избор обавезни су да у периоду од 10. до 12. августа пописној комисији поднесу на увид следећа документа:

– личну карту или пасош;

– диплому или оверену копију дипломе о стеченој стручној спреми;

– уверење да против кандидата није покренута истрага и да није подигнута оптужница;

– уверење да је лице на евиденцији Националне службе за запошљавање (само незапослени кандидати);
 

– потврду од послодавца о пословима које кандидат обавља (само запослени у општинској/градској управи, Републичком геодетском заводу и заводима за статистику).

Искуство из статистичких истраживања у претходне три године проверава Републички завод за статистику из својих евиденција.

Обука и тестирање:

Тродневна инструктажа за кандидате који су ушли у ужи избор и који су поднели сву тражену документацију организује се у периоду од 12. до 14. или од 15. до 17. септембра. Термин одржавања обуке и распоред кандидата одређује пописна комисија. Присуство инструктажи је обавезно. У оквиру обуке биће организовано тестирање кандидата у циљу провере стечених знања. Кандидати који положе завршни тест ангажују се за рад у попису у својству општинског/градског инструктора.

Напомена:

Кандидати за општинске/градске инструкторе који не буду ушли у ужи избор могу конкурисати за рад у попису у својству пописивача. Јавни позив за пријављивање кандидата за пописиваче биће објављен у средствима јавног информисања најкасније до 5. августа 2011. године. Кандидати ће се пријављивати лично у просторијама пописних комисија у општинама у којима станују у периоду од 15. до 19. августа.

Уколико имате проблема са попуњавањем електронске пријаве позовите број 011/2412443.

За више информација посетите сајт www.popis2011.stat.rs.

Детаљније информације о Попису 2011 можете добити од 15. септембра бесплатним позивом на број: 0800 33 55 99.