Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине Обреновац и Јавно водопривредно предузеће “Београдводе“ наставила су извођење радова на санацији реке Колубаре у Обреновцу. Тренутно је у току санација леве обале Колубаре у Пољанама која је угрожена ерозијом обале.

Главни пројекат санације израдио је Шумарски факултет Универзитета у Београду 2009. године, а финансирао га је Екофонд. Садашње ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац и ЈВП “Београдводе” су потписале уговор о заједничком улагању средстава за реализацију овог пројекта.

Према речима директора ЈП за заштиту и унапређење животне средине Обреновац Слободана Молеровића,  тај пројекат обухвата санацију Колубаре на три локалитета.

– Сада се налазимо на другом локалитету пошто је први саниран и он се налази низводно одавде. Санацијом првог локалитета обезбедили смо комуникацију људима из тзв. дражевачког Луга са Дражевцем. Санација другог локалитета је почела сада и у Пољанама и надамо се да ће убрзо бити завршена, уколико не буде неких неповољних услова, односно проблема са Колубаром која уме да подивља и однесе обалу са собом, као што је био случај прошле године. Ови радови треба да обезбеде и осигурају људе који овде живе у смислу спречавања даљег одношења земље и угрожавања обале Колубаре. Ови редови неће спречити поплаве, то ће бити предмет другог пројекта генералног уређења слива Колубаре. Радовима који се сада обављају на санацији леве обале Колубаре спречава се даља ерозија земљишта и штите се домаћинства поред обале – рекао је Слободан Молеровић.

Проблем рушевних обала Колубаре је нарочито био изражен 2010. године, када је Колубара забележила и историјски максимум водостаја. Прошле године јеодроњено 8 до 10 метара обале управо због високог водостаја и поплава. Ови радови су  почетак решавања великог проблема флувијалне ерозије који јенастао увођењем Колубаре у своју притоку Пештан.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је обишао радове који се обављају на левој обали Колубре у селу Пољане.

– Највећи део Обреновчана види Колубару само на изласку из Обреновца, док неки људи живе поред ње и познају њену променљиву ћуд и добре и лоше ствари које  она носи. То су становници Конатица и Дражевца. Неколико пута годишње се ова река излива из свог корита и плави околна домаћинства. Други проблем је што она у свом току изузетно меандрира и носи плодну земљу од које ови људи живе. То је и еколошки и економски проблем, јер је 2 квадратна километра изгубљено због нерегулисаног тока Колубаре На овај начин спречава се  даље наношење штете овим домаћинствима – изјавио је у Пољанама Жељко Јоветић.

Вредност радова на овој локацији износи 10 милиона динара. Завршетком радова на реци Колубари завршиће се штетно дејство воде и ерозије које су значајно умањивале обрадиво пољопривредно земљиште и угрожавале околна села.