19 младих Американаца је са своја два старија пратиоца допутовало у Србију 20. марта у узвратну посету средњошколцима из осам општина у Србији, који су у току 2010. године боравили у САД у оквиру Програма омладинских лидера у Србији.
До 2. априла ове године, гости из САД боравиће у Београду, Смедереву, Блацу, Кикинди, Соко Бањи и Обреновцу где ће бити укључени у локалне акције које учесници SYLP-а већ спроводе у својим локалним заједницама.
Првих дана боравка у Србији (до 24.03.2011) гости из САД ће провести у Београду, у оквиру којих имају организоване културне обиласке, тренинге, радионице и посете разним институцијама. Остатак боравка провешће у горе поменутим градовима у домовима својих вршањака који су их посетили прошле године.
29. марта се враћају у Београд у ком бораве до 2. априла када се враћају у САД.

Уз помоћ вршњака и Канцеларије за младе, средњошколци из осам општина у Србији спроводе разне акције у својим локалним срединама.

У Смедереву је започета акција “Покрени се, промени свет” у оквиру које млади учесници/е SYLP-а промовишу активизам, лобирају за простор за младе и помоћ Народној кухињи у Смедереву. Младим Кикинђанима је такође потребан простор за омладински клуб под називом “Шпајз”. Одржавањем концерта и различитих друштвених догађаја, они ће настојати да упознају своје суграђане са активностима које спроводе. Кроз бројне радионице уз помоћ којих ће моћи да науче све о организовању акција, млади у Соко Бањи настоје да својим вршњацима приближе активизам али и питања толеранције којима се бави представа на енглеском језику на чијој припреми учесници SYLP програма тренутно раде.

Млади у Обреновцу желе да поправе услове у својим средњим школама, па ће у циљу прикупљања средстава у том граду бити одржан спортски турнир и рок концерт. “Конект фест” је назив музичког фестивала који ће се одржати у Блацу у циљу промоције омладинског активизма и неафимисаних бендова а циљ свих учесника SYLP-а је да овај фестивал постане традиција. Учесници/е SYLP-а са територије Београда су започели свеобухватну кампању за отварање омладинских клубова по целој Србији која ће бити обележена такмичењем у цртању графита на тему: “Млади и простор” и такмичењем за најбољу фотографију у категорији “Напуштени јавни простор”.