У понедељак, 18.октобра, са почетком у 12 часова у сали ГО Обреновац одржан је округли сто  на тему “Каријерно вођење и саветовање – шанса за младе у свету рада (Изградња мреже партнерстава и услуга за унапређење запошљивости младих)“.
У оквиру заједничког програма Уједињених нација Запошљавање и миграције младих, НВО “Шанса” у сарадњи са  Канцеларијом за младе ГО Обреновац реализује пројекат под називом “Шанса за успех у свету рада.” Пројекат за циљ има унапређење запошљивости и изградње каријере младих кроз промоцију каријерног вођења и саветовања.
Једна од главних активности пројекта је организовање сета округлих столова на којима ће кључни актери локалне заједнице дискутовати о могућностима и проблемима везаним за спровођење каријерног вођења и саветовања за младе – посебно о подршци при одабиру школе и запослења.

Округли сто је организован са циљем да се на једном месту окупе релевантни представници локалне самоуправе, јавног, приватног и цивилног сектора, како би у конструктивном дијалогу дискутовали о могућностима и проблемима везаним за спровођење каријерног вођења и саветовања за младе – посебно о подршци при одабиру школе и запослења.
Пре почетка саме дискусије, у уводном делу округлог стола представљени су:

  • Национални стратешки путокази (пре свега Стратегија каријерног вођења и саветовања и Национална стратегија за младе)
  • Резултати анкете о ставовима и потребама ученика у вези са каријерним вођењем и саветовањем (одабир школе, запошљавање, покретање сопственог бизниса…). Анкета је спроведена и у Пољопривредно -хемијској школи у Обреновцу. ( О истраживањуАнализа, закључци и препоруке )
  • Анализа проблема пружања подршке ученицима за наставак формалног образовања.
Током дискусије учесници су покушали заједнички да идентификују главне проблеме и понуде праве начине за њихово решавање, док је посебна тема разговора била и могућност изградње локалне мреже партнерстава и услуга које ће унапредити запошљивост младих.