Програм “РЕХАБ” реализује међународна организација Mercy Corps, а финансира Канцеларија УСАИД-а за међународну помоћ у несрећама (USAID/OFDA). Програм “РЕХАБ” реализује се у сарадњи са: ХХУ “Хлеб живота” Београд и “Агроинвест” Београд.

ОПИС ПРОЈЕКТА:
Обнова домаћинстава и бизниса од поплава у Србији – “РЕХАБ” – је краткорочни програм који за циљ има пружање неопходне хитне помоћи домаћинствима и предузетницима, и покретање процеса њихове обнове од штета насталих као последица катастрофалних поплава и клизишта маја 2014. године. На територији западне и централне Србије програм РЕХАБ реализује међународна организација Mercy Corps у сарадњи са локалним партнерима “Хлеб живота” и “Агроинвест”.

Главни циљ и компонента програма, за који је отворена донација, је:
1. донација најугроженијим власницима пољопривредних газдинстава или малих радњи/фирми за покретање пословања.

Mercy Corps и партнери реализују програм у следећим општинама: Обреновац, Уб, Коцељева, Шабац, Крупањ, Лозница, Мали Зворник и Љубовија.

Програм финансира Канцеларија УСАИД-а за међународну помоћ у несрећама (USAID’s Office of U.S. Foreign Disaster Assistance – USAID/OFDA)

КРИТЕРИЈУМИ:

– претходна пољопривредна или непољопривредна делатност обезбеђивала је само-запослење за власника
– била је једини извор продуктивних прихода
– може се поново покренути одмах по добијању донације
– била је активна и одржива
– располаже се неопходним материјалним и људским ресурсима
– пословање је у складу са важећим локалним прописима и међународним стандардима на плану заштите животне средине.

Предност у додели донација имаће самохране мајке/родитељи, два пута избегли или расељени, и вишечлане породице (са више од 4 издржавана члана) које живе од предметног приватног посла.

Запослени у државним или јавним институцијама, или у организацијама које финансирају/реализују програм не могу бити корисници помоћи из програма “РЕХАБ”.

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ:

1. Коме је намењена помоћ?
Средства програма “РЕХАБ” намењена су искључиво породицама које су претрпеле знатну штету од поплава и/или клизишта у мају 2014. године.

2. У којој форми се добија помоћ?
Програм “РЕХАБ” помаже тако што погођеним домаћинствима додељује финансијска средства, у износу који зависи од врсте донације, нивоа настале штете и угрожености примаоца помоћи:
а. покретање пословних делатности, укључујући пољопривредне и непољопривредне делатности у износу од око 750 долара или 1.500 долара у динарској противвредности.

3. За које намене се могу користити додељена средства?
Средства се могу користити искључиво за набавку пољопривредно-пословних делатности које су биле главни извор прихода до маја 2014., као и за евентуално покретање нових делатности.

4. У ком року се средства морају искористити?
Примаоци донације морају искористити одобрена средства у што краћем року, али не дужем од месец дана од додељивања.

5. Да ли се врши контрола наменског коришћења средстава?
Да. Контрола и мониторинг се врше већ од прве седмице након додељивања средстава, па све до закључења програма.

Одговори на остала питања у вези реализације програма “РЕХАБ” могу се добити преко контакт телефона или е-маил адресе имплементатора.
Тел/факс 1: +381 11 244 3540; 
Тел/факс 2: +381 11 243 8122
Мобилни: +381 60 5055 988
office@breadoflife.org.rs 

Пријава за донацију “РЕХАБ” програм Србија је отворена за становнике који имају пребивалиште на територији следећих месних заједница: Рвати, Друга МЗ, Трећа МЗ, Забрежје, Дудови и Бело Поље.  

Пријава за донацију “РЕХАБ” програм Србија може се преузети овде

Рок за достављање пријава је до 22. јула 2014. године. 

Попуњене пријаве становници МЗ Рвати, Дудови и Забрежје достављају у канцеларије својих месних заједница, а становници Друге, Треће МЗ и Белог Поља пријаве предају у Кожарску улицу бр.1.