Према последњим подацима, у Србији су коронавирусом заражене 303 особе, међу којима и две бебе. Укупно три особе преминуле су до сада од последица заразе. Министар здравља Златибор Лончар објавио да је петнаест особа излечено од ковида-19, укључујући и девојку која болује од дијабетеса.

Како је на друштвеним мрежама објавио председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, екипе Завода за биоциде извршиле су третман домаћинства оболелог мушкарца из Дражевца. Подсећамо, мушкарац стар 62 године у понедељак је хоспитализован, када су резултати потврдили да је позитиван на вирус Ковид-19.

Дезинфикован је и простор СКЦ ,,Обреновац” у коме ће бити допремљено 9.030 пакета за пензионере. Мештанима Дражевца и Конатица подељена су дезинфекциона средства.

Почевши од уторка, 24. марта, грађани који претходно нису овластили никога за подизање пензија, могу да то ураде посебним овлашћењем за лице које ће у њихово име и за њихов рачун, уз поседовање своје и њихове личне карте, подићи унапред дефинисан износ пензије. Издавање овлашћења мора се обавити бесконтактно – у сваком тренутку одржавајте безбедну дистанцу од два метра и након доставе пензије дезинфикујте руке.

Епидемиолог Предраг Кон најавио је да се креће у агресивно сузбијање епидемије и додао да ће бити тестирани сви који су били у контакту са зараженима.

У Хали 1 Београдског сајма, више стотина припадника Војске Србије поставило је 3 хиљаде болничких кревета. Због раста броја заражених од корона вируса одлучено је да буду формиране импровизоване болнице широм Србије у којима би могао да буде смештен велики број пацијената, оних са лакшом клиничком сликом.

За време трајања ванредног стања аутобуси СП ,,Ласта” Обреновац биће на располагању свим Обреновчанима који имају радну обавезу. Време полазака аутобуса можете погледати и на сајту РТВ Маг www.rtvmag.co.rs. Све информације могу се добити и на број телефона СП ,,Ласта” 011/8721 – 284 од 7 до 15 часова.

Ванредне аутобуске линије могу да користе сви медицински радници, као и немедицинско особље клиничких центара, болница и домова здравља. Ове линије могу да користе и запослени у Градској управи, органима града и комуналним предузећима на територији Града уз легитимацију или оверен радни налог за тај дан, с тим што је обавезно поседовање бусплус картице, на којој мора бити уплаћена претплатна карта за запослене за текући месец. Остали запослени поред поседовања бусплус картице морају имати и оверени налог за тај дан.

Београђане превози укупно 32 аутобуса, који ће саобраћати по реду вожње тзв. коридорских линија у време ванредног стања.

Први пакети за 173 хиљаде пензионера са најважнијим животним намирницама кренуће из ,,Штарк Арене” у четвртак и они ће бити сукцесивно достављани општинским центрима за социјални рад који ће вршити дистрибуцију пензионерима чије су пензије ниже од 30 хиљада динара, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Мартовска пензија неће бити исплаћена у два дела него ођедном, 10. априла, заједно са 4.000 динара помоћи пензионерима.

У случају обављања неопходних послова из области сточарства током периода забране кретања од 17 до 05 часова, сваки пољопривредни произвођач, као и пчелар, дужан је да поднесе захтев за одобрење кретања сектору за пољопривредну инспекцију.

Штаб за ванредне ситуације Града Београда донео је одлуку да родитељи чија су деца уписана у државне предшколске установе, неће морати да плаћају рачуне док трају ванредне мере обуставе рада. Донета је и препорука приватним вртићима да учине исто.

Јавно предузеће „Пошта Србије“ је привремено обуставило обављање пост-експрес услуга, а не обавља се ни услуга кеш-експрес. Од 23. марта, поште ће радити од 9 до 14 часова.

Конкурс за упис у београдске вртиће почеће, како је и планирано, 30. марта. Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, изјавио је да ће се захтеви предавати само електронски и да ће упис трајати дуже, до 15. маја.

Забрана кретања за све грађане важи од 17 часова до 5 часова ујутру. Изузетак је дан недеља, када грађани старији од 65 година могу напуштати своје домове од 4 до 8 часова ујутру, у циљу куповине намирница. Грађани могу извести своје љубимце у шетњу, од 20 до 21 сат, у максималном трајању од двадесет минута и највише 200 метара од места свог пријављеног пребивалишта и да се шетње не смеју обављати у групама.

Забрањен је боравак у свим парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт. Забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од пет особа.

За време ванредног стања малопродајна цена заштитних маски које привредним субјектима дистрибуира РФЗО може бити највише 120 динара са урачунатим ПДВ-ом, а крајњи купац по куповини их не може купити више од 10.

На сајту Градске општине Обреновац објављен је нов образац за пријаве, питања и информације у вези са коронавирусом, али и за било коју другу информацију, која се односи на наручивање докумената или пријаву проблема.

Само пензионери и старији од 65 година не морају да плаћају рачуне за фебруар, март и април. Сви остали могу и треба да их плаћају, изјавила је премијерка Ана Брнабић и нагласила да морамо да сачувамо државу и привреду, јер ће постојати и после епидемије.

Подела дезинфекционих средства за грађане Обреновца организује се искључиво испред ЈКП ,,Водовод и канализација” на сточној пијаци и то повереницима месних заједница, управницима зграда и предузетницима. Уместо два литра они могу преузети 5 литара дезинфекционих средстава.

Зелена пијаца у Обреновцу од понедељка, 23. марта, радиће само четвртком, петком и суботом, од 8 до 15 часова.

Минстар трговине Расим Љајић рекао је да ове недеље из Кине стиже 10 милиона маски и поручио грађанима да намирница има довољно и да не праве залихе и редове.

Старији од 65 година који немају неког млађег члана породице који ће им доносити основне намирнице могу се обратити општинском кол центру од 7,30 до 15,30 часова на бројеве телефона 011/8726-414, 011/8721-862, 011/8720-212, 011/8723-205, 011/8728-038, 011/8726-412 и 011/8726-463.

Све потребне информације из области рада Дома здравља ,,Обреновац”, које се односе на прегледе, лекове, рецепте, грађани могу добити телефоном на бројеве 064/82-00-926, 064/82-00-927, 011/35-34-952, 011/35-34-953, 011/35-34-015 и 011/35-34-013.

Грађани који су у Обреновац допутовали из иностранства обавезно се морају се јавити надлежним службама Дома здравља ,,Обреновац”, на бројеве телефона 064/82-00-926, 064/82-00-927; 011/35-34-952; 011/35-34-953.

Обреновчани који су дошли из иностранства дужни су да остану у изолацији 28 дана и да не напуштају своје домове.

Градска општина Обреновац, преко програма волонтерски сервис, позива волонтере старије од 18 година да се укључе у акцију доставе основних животних намирница, средстава за хигијену и лекова на кућне адресе најстаријих Обреновчана. Планирано је ангажовање два пута недељно по 3 сата. Период ангажовања ће се утврђивати у односу на потребе.

У складу са препорукама штаба за ванредне ситуације ГО Обреновац, екипе радника ЈКП ,,Обреновац” свакодневно обављају дезинфекцију улица, тротоара, тргова у центру града и свим насељима. Акција се спроводи континуирано, сваког јутра, у циљу спречавања ширења коронавируса.

Због смањеног броја извршилаца на пословима очитавања водомера, током трајања ванредног стања, ЈКП ,,Водовод и канализација” упућује молбу потрошачима да изврше очитавање стања на водомерима и информацију о потрошњи саопште на бројеве телефона 011/6304-461 и 0800/0000-87.

Уплатни центар за плаћање комуналних услуга у Улици Војводе Мишића 195 ради скраћено. Грађани рачуне могу платити радним данима од 8 до 14 часова и суботом од 8 до 14 сати.

Наредна акција добровољног давања крви биће организована у петак, 27. марта од 9 до 15 часова у просторијама црвеног крста.

ЈП СКЦ ,,Обреновац” од суботе, па на свака четири дана, уживо ће стримовати по једну представу ,,Обреновачког позоришта”, које ће гледаоци моћи да прате на страници спортско културног центра. Линкови за гледање свих представа остаће доступни 72 сата након стриминга.

Градска библиотека ,,Влада Аксентијевић” наставља са праксом читања бајки за најмлађе. Свакога дана у 10 часова на фејсбук страници градске библиотеке најлепше бајке за децу читаће глумци ,,Обреновачког позоришта”.

Без воде ће данас од 9 до 15 часова остати потрошачи из Мислођинске улице код кућног број 204 у Мислођину и насеља Баричка река код кућног броја 100е у Баричу.