• 14. јула 2018.
  • 20:00
  • Спортско културни центар ''Обреновац''

Ocean child The Beatles tribute bend изводе цео White Албум од 30 песама…2018. година је година у којој ће да се наврши 50 година од кад је објављен албум Тhe Beatles, који је због специфичног дизајна омота остао далеко познатији као Тhe White Албум. Све везано зар овај албум је говорио да су Битлси једини бенд који може себи да дозволи да се потпуно поиграва.

Иза монолитно беле фасаде налазила се еклектична колекција од чак 30 нумера која је истовремено представљала и омаж њиховим узорима и расадник нових стилова. Почев од нумера Blackbird, Julia и Dear Prudence које су постале стандард за музичаре наклоњене акустичном звуку, преко нумера Martha My Dear и Honey Pie које су од прилике у рагтиме водама, Back in the USSR i Birthday које су класичан рок н’ рол, водвиљских комада попут The Continuing Story of Bungalow Bill, Ob-La-Di, Ob-La-Da и Rocky Raccoon, па до нумера попут Everybody’s Got Something to Hide Except Me and My Monkey и Why Don’t We Do It in the Road  које су у зони прљавог, гаражног звука и нумере Хелтер Скелтер за коју се сматра да је у суштини прва хард кор нумера икад снимљена и која је најдиректније утицала на развијање звука који су касније неговали Лед Цепелин и слични бендови… Делује као да на овом албуму постоји све! Неки иду дотле да тврде да је то вероватно најзначајнији албум вероватно најзначајније музичке скупине свих времена.

Овај албум је такође и важно раскршће, представља крај једне ере. Можемо да кажемо да на неки начин представља колекцију зачетака соло албума сваког од чланова бенда. Стилска разноврсност је на крају ипак плод озбиљних неслагања и идејног размимоилажења. Све што се догодило у тих пар месеци 1968. године колико је трајало снимање албума је показало да Битлси не постоје више као бенд. Монолитна белина омота скривала је опасне пукотине.

Упркос свему, такав бенд није могао тек тако да се угаси, њихов утицај је био превелики. Иако је постојала бојазан да је несмотрен потез што није одабран мањи број нумера како би се избегао дупли албум, иако је један део јавности сматрао да су Битлси забрињавајуће аполитични и друштвено неангажовани у односу на општи тренд овај албум се нашао на врху свих значајних топ листа. Будући да је бенд две године раније одустао од концертних активности албум никад нису изводили уживо и ван сваке сумње је сниман тако да четворочлана постава не може да изнесе такву аранжманску комплексност. Можемо свашта да нагађамо, вероватно албум никад није ни сниман са идејом да буде изведен уживо, али то није спречило поштоваоце да обележавају јубилеје објављивања овог албума изводећи комплетну листу уживо.

Тако стижемо и до нашег подухвата. Ocean child је бенд који се пре свега окупио зарад обележавања јубилеја, ради прослављања 50. рођендана, а наступиће у оквиру манифестације ”Обреновачко лето” у суботу, 14. јула са почетком у 20.00 часова на отвореној сцени код Спортско културног центра ”Обреновац”.

Улаз је слободан.