• 17. марта 2018.
  • 19:00
  • Библиотека ''Влада Аксентијевић''

У суботу, 17. марта 2018. године у читаоници библиотеке ”Влада Аксентијевић” од 19.00 часова наступиће ”Хор слависта”. 

Хор слависта је основан 2007. године на Филолошком факултету, на Катедри за славистику. Својим интересовањем за музику словенских народа веома брзо је привукао пажњу шире публике. Хор је наступао пред студентима, професорима, књижевницима, као и пред државним службеницима, амбасадорима и многим другим високим званичницима. Изузетно драгоцено искуство за младе хористе било је учешће на Академији православне музике 2009. године у Санкт Петербургу, одржаној уз подршку Министарства културе и Администрације председника Руске Федерације и под духовним покровитељством Патријарха московског и целе Русије Кирила. У оквиру Академије Слависти су одржали концерт у Великом Новгороду, учествовали у наступима под диригентском палицом еминентних руских диригената, а најзначајније је учешће у литургији на острву Валаам. У мају 2013. године, Хор је учествовао на фестивалу посвећеном данима словенске писмености у Русији, у Тверу, поносно представљајући културу своје земље.

Поред многих наступа на Београдском универзитету, у Руском дому, руској, белоруској, пољској и другим амбасадама, хор се поноси наступом на сцени велике сале Центра Сава на концерту посвећеном осамдесетој годишњици Руског дома у Београду. Међу драгим наступима од 2014. слависти издвајају: наступ у Скупштини града на промоцији књиге о руској царској породици Петра Муљтатули, вишег научног сарадника РИСИ, наступ у Војној гимназији на светосавској прослави; а као најзначајније: концерте у Москви и Симферопољу на позив директора Руског института за стратешка истраживања и протојереја Сергеја Шастина, старешине Крутицког патријаршијског подворја у Москви. Такође један од значајнијих догађаја представља концерт на Тргу Републике у Београду, поводом обележавања 70. годишњице од победе над фашизмом. У априлу 2017. године Хор слависта је поносно обележио свој први јубилеј великим концертом у Руском дому, а десетогодишњи рад крунисао је у мају наступима са руским козачким ансамблом „Жива Рус“ у Кикинди у оквиру манифестације „Руски дани у Кикинди“ и наступом у Москви, представљајући своју земљу на Фестивалу „Мелодија јединства”.

Један од основних циљева који обједињује ове младе људе јесте промовисање словенске културе, очување традиционалних вредности и неговање пријатељства кроз снагу музике и песме.

Наступ Хора слависта, којим ће дириговати Ана Грујић, у библиотеци обележиће композиције традиционалне музике словенских земаља.

– Будући да немамо често прилику да обреновачкој публици представимо истакнуте музичке ствараоце у области хорске музике, овај догађај има нарочит значај. Као град у коме се хорско певање негује још од краја 19. века а баштини и велике успехе, уверени смо да ће насуп овога хора имати достојну пажњу публике – кажу у библиотеци ”Влада Аксентијевић”.