• 17. маја 2018.
  • 19:00
  • Спортско културни центар ''Обреновац''

Са благословом Његовог преосвештенства Епископа ваљевског господина Милутина у четвртак, 17. маја са почетком у 19.00 часова у галерији Спортско културног центра ”Обреновац” биће отворена изложба фотографија ”У сусрет руском цару: Романови – царско служење”. 

Изложба “У сусрет руском цару. Романови – царско служење” посвећена је последњем руском императору Николају ИИ и његовој породици. Пројекат је настао са жељом да се српској публици приближи лик и дело чланова последње династије, као и да се ближе упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег руског цара.

Изложене фотографије приказују лепоту породице Романов, њихов свакодневни живот и служење за добробит свог народа.

Изложба је подељена на неколико тематских целина. Једну целину чине портрети чланова царске породице. Портрети ће омогућити публици да оствари увид у лепоту словенског духа, али и у моду, стил облачења карактеристичан за крај 19. и почетак 20. века. Другу целину чине фотографије из личних албума породице Романов, спонтане, неформалне фотографије. Забележени су моменти у шетњи, разговору, одмору, дечијим играма. Следећу целину чине фотографије војне тематике. На њима цар благосиља војску пред одлазак у рат, испробава ново оружје, даје војсци наређења, укључује престолонаследника у тајне војевања. Царица и велике кнегиње су се бавиле хуманитарним радом. Обилазиле рањенике, помагале болесним војницима и делима и речима. Из њихових дневника се зна да су асистирале и приликом најтежих операција.

Изложба ће трајати до 24. маја, а организатори су Црквена општина Обреновац и Радио православне Епархије Ваљевске ”Источник”.