Након прекида внредног стања проглашеног услед епидемије вируса корона, општина Обреновац је наставила традицију реализације бесплатних програма намењених суграђанима свих старосних категорија. Програм који ће у наредном периоду реализовати општина Обреновац, пружиће финансијску подршку угоститељским објектима који буду заинтересовани да се пријаве за учешће у овом програму. Међутим, реализација овог програма, омогућиће најстаријим суграђанима да уживају у услугама које пружају угоститељски објекти широм општине Обреновац.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац овом приликом најавио је бесплатне програме намењене најстаријим суграђаним који ће ово лето провести у свом граду.

– С обзиром, да је током овог лета дошло до измењених околности, дао сам предлог Већу који је усвојен, а који се односи на преименовање појединих програма током јула и августа. Пре свега, бесплатни излети за пензионере који су раније организовани сада представљају епидемиолошки ризик, па ћемо ту активност преусмерити на боравак на отвореном у угоститељским објектима на територији општине Обреновац – рекао је Чучковић.

Он је овом приликом позвао све заинтересоване најстарије суграђане да учествују у реализацији програма који спроводи Градска општина Обреновац и да предстојећи летњи период проведу уживајући у разноврсној понуди угоститељских објеката широм општине Обреновац.

Чучковић је подсетио на многобројне програме који се реализују годинама уназад и који су намењени младима. Он је говорио о евентуалним променама које ће морати да претрпе ови програми, будући да се и даље предлажу мере опреза и заштите од ширења вируса корона.

– Како епидемиолошка ситуација буде налагала и како буду допуштани масовни скупови младих, ми ћемо изаћи са припремљеним програмима за наше најмилије младе суграђане, пре свега овамо мислим на средњошколце и студенте. Мислим да су отворени базени место где је најбезбедније провести ово лето, будући да су на снази и даље мере заштите од вируса корона – нагласио је Чучковић.

Он је истакао да програм ”Лето у нашем граду” има за циљ економски опоравак угоститеља са територије општине Обреновац , бригу о здрављу грађана, али и пружање могућности за потенцијално бољу забаву младих, који су како он каже приморани да овог лета остану у Обреновцу.

Према речима Чучковића,  с обзиром да неће бити реализовани програми одласка на Закинтос, бесплатних летовања на Тари, Букуљи, Руднику, који су организовани сваке године, новац  коришћен у те сврхе биће преусмерен на програме намењене уживању младих у граду.

Предраг Јовановић, члан Већа општине Обреновац искористио је прилику и позвао све угоститеље са територије општине Обреновац, да узму учешће у реализацији програма који спроводи Градска општина Обреновац.

– Епидемја вируса Covid-19 према свим спроведеним анализама, највећу штету нанела је туризму и угоститељству, управо зато позивам све угоститеље регистроване на територији општине Обреновац, који су са данашњим даном активни у Агенцији за привредне регистре да се електронским путем пријаве преко сајта Градске општине Обреновац и уђу у програм доделе чекова или ваучера нашим најстаријим суграђанима.

Он је подсетио на целокупну финансијску помоћ коју су предузетници добили од државе након ванредне ситуације изазване епидемијом вируса корона.

– Помоћ коју је држава на националном нивоу определила за све предузетнике је пре свега 5,1 милијарда евра колико је укупно  опредељено, а пре свега мислим на 3 минимална лична доходка за сваког запосленог , такође мислим на могућност да се сви порези, доприноси и све остале дажбине одложе за јунуар 2021. године и то могу платити на 24 месечне рате. Такође, мислим на новац који дају банке свим предузетницима, а важно је рећи да је држава гарант ако предузетник узме кредит од банке. Поред свега тога ми смо одлучили да као општина додатно финансијски помогнемо –истакао је Јовановић.

Он је објаснио начин на који ће се користити чекови намењени најстаријим суграђанима.

– Када пензионер дође у Градску општину и узме чек у вредности од 1.000 динара и са истим оде у неки од угоститељских објеката на територији општине Обреновац, потпуно је свеједно да ли је у питању ресторан, печењара, кафић или било шта друго, угоститељ ће пружити пензионеру услугу коју он тражи, а у вредности од 1.000 динара, издаће фискални рачун пензионеру након чега ће угоститељ добити чек на основу којег ће Градска општина Обреновац платити пружену услугу угоститељу – објаснио је Јовановић.

Јовановић је искористио прилику и подсетио да је у току реализација пројекта из фебруара ове године где општина Обреновац бесповратно даје 6 милиона динара предузетницима.

Обрад Исаиловић, директор Дома здравља Обреновац рекао је да је због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона немогуће организовати излете намењене најстарији суграђанима, и да се уместо истих спроводи програм којим су пензионери позвани да ово лето проведу у свом граду. Он је искористио прилику и позвао све пензинере да поднесу пријаве и узму учешће у програму.

– Ја вас овом приликом позивам да се јавите у општину Обреновац са последњим пензионим чеком или са пензионерском легитимацијом где ћете добити чек у вредности од 1.000 динара који можете утрошити у било ком угоститељском објекту у Обреновцу – рекао је Исаиловић.

Пензионери заинтересовани за учешће у програму, могу се пријавити за добијање бесплатних чекова од 1. јуна, док  угоститељи са територије општине Обреновац могу узети учешће у реализацији програма подношењем својих пријава од данас, 25. маја до петка 29. маја ове године.