РЕПУБЛИКА СРБИЈА
Град Београд
Градска општина Обреновац
Комисија за грађевинско земљиште

 

Градска општина Обреновац на основу члана 99. Закона о планирању и изградњи (”Сл.Гласник РС” бр.72/09, 81/09-исправка, 64/10- одлука УС,  24/11, 121/12, 42/2013- одлука УС, 50/13- одлука УС, 98/2013- одлука УС, 132/2014, 145/14, 83/18, 31/19 и 37/19-др.закон и 9/20), члана 17. Одлуке о грађевинском земљишту  (”Сл.лист града Београда” бр.20/2015, 126/16, 2/17, 43/17, 118/18 и 26/19), члана 19а Статута градске општине Обреновац („Службени лист града Београда” број 44/08,4/10, 15/10, 49/13 и 19/14),  решења Градоначелника града Београда бр.463-2247/21-Г од 29.марта 2021.године  и Одлуке Комисије за грађевинско земљиште II-01 број 463-1/2022 од 10.05.2022.године, расписује дана 12.05.2022.године

ОГЛАС О ЈАВНОМ НАДМЕТАЊУ

РАДИ ОТУЂЕЊА ГРАЂЕВИНСКОГ ЗЕМЉИШТА

У ЈАВНОЈ СВОЈИНИ ГРАДА БЕОГРАДА

 

Подаци о грађевинском земљишту:

Предмет отуђења су кат.парцела 8/4, површине 291 м2 и кат.парцела 10/4, површине 385 м2, обе КО Обреновац, уписане у листу непокретности бр. 2498 КО Обреновац, као јавна својина Града Београда, у обиму удела 1/1.

Наведене кат.парцеле су обухваћене Планом измена и допуна Плана детаљне регулације централне зоне Обреновца (”Сл.лист града Београда” бр.17/2006, 17/2007 и 51/2016), на основу кога је Одељење за урбанизам и комунално грађевинске послове Градске општине Обреновац издало Информацију о локацији I-01 бр.350-сл./2020 од 07.10.2020.године према којој се кат.парцеле 8/4 и 10/4 обе КО Обреновац налазе у зони V – Нови стамбени блокови, у блоку 20б и планиране су за делатности са становањем.

Намена објекта

Према наведеној Информацији о локацији, доминантна намена су делатности које не угрожавају становање. Под делатношћу се подразумевају намене пословање, трговина, угоститељство, занатство и услуге. У приземљима објеката који су на регулационој линији улице за планиране објекте је обавезан садржај терцијалне делатности или неке од јавних делатности, уз услов да не ометају намену становања; за постојеће објекте ово је само препорука за евентуалну промену намене.

У оквиру ове намене могуће је и читаве парцеле наменити за делатности, становање, културу или комерцијалне јавне делатности.

На територији плана могуће је да се у оквиру свих наведених намена поједине парцеле или део површине објекта у оквиру парцеле намене и за намену здравства, дечије заштите или образовања, културе под комерцијалним условима.

Компатибилне намене су: становање, делатности, пословање, трговина, угоститељство, занатрство и услуге, комунални и саобраћајни објекти у функцији становања или пословања, здравство, дечија заштита, образовање, култура и верски објекти.

Планом дефинисане намене парцела могу се потпуно трансформисати у комаптибилну намену, осим ако то планом није, за поједине локације или намене, изричито ограничено.

На територији Плана детаљне регулације није дозвољена намена индустрије, производње и било које друге делатности која угрожава животну средину буком, испуштањем штетних гасова, интензивних, неугодних мириса или на неки други начин.

Основни урбанистички параметри за блок 20б су:

-Максимална спратност: П + 4 + Пк, висина слемена дворишног крила објекта не сме бити већа од планом дозвољене висине слемена главног објекта;

– Максимални индекс заузетости је  75%;

– Максимални индекс изграђености је 2,2 %.

На предметним парцелама не постоје објекти.

Кат.парцеле 8/4 и 10/4 КО Обреновац налазе се у блоку 20Б, за који се условљава изградња слободно-стојећих објеката.

Степен комуналне опремљености

Кат.парцела 8/4 КО Обреновац има приступ на саобраћајницу С33, док кат.парцела 10/4 КО Обреновац има приступ на саобраћајницу С16.

Грађевинска парцела мора имати приступ на јавну саобраћајницу (непосредан или посредан), односно трајно обезбеђен приступ на јавну саобраћајницу.

На основу Синхрон плана мрежа и објеката инфраструктуре, на кат.парцели бр.8/4 КО Обреновац евидентиран је постојећи вод фекалне канализације, док су на кат.парцели 10/4 КО Обреновац евидентирани постојећи вод фекалне канализације, постојећи 1 kV кабал и кабал ТТ мреже.

Обавеза лица коме се отуђује грађевинско земљиште је да о свом трошку изведе све радове на припремању и опремању грађевинског земљишта у оквиру своје грађевинске парцеле у циљу повезивања објекта са одговарајућим системом мреже инфраструктуре, односно у оквиру изградње објекта којима служе и то: испитивање и санацију терена, уклањање свих постојећих инсталација, као и изградњу саобраћајних површина, пешачких комуникација и паркинг површина, извођење неопходних прикључака на саобраћајнице са пратећим објектима инфраструктуре водовода и канализације до прикључка на заједничку јавну мрежу ван грађевинских парцела, као и уређење слободних површина са озелењавањем, хидрантском мрежом и јавном расветом у оквиру парцела.

Обавеза лица коме се отуђује земљиште је и да са надлежним комуналним предузећима и другим правним лицима уговори и плати трошкове за електродистрибутивну мрежу  и објекте, телекомуникациону мрежу и објекте, кабловске дистрибутивне системе, мреже и објекте топлификације и гасификације и друго.

Обавеза лица коме се отуђује грађевинско земљиште је и да, о свом трошку, изврши промену културе и класе земљишта, уколико исто буде потребно у поступку прибављања грађевинске и употребне дозволе.

Обавеза лица коме се отуђује грађевинско земљиште је да, уколико се грађевинска працела састоји од више катастарских парцела, пре издавања употребне дозволе изврши спајање тих парцела у једну грађевинску парцелу, односно предузме све неопходне радње  ради прибављања грађевинске и употребне дозволе.

Почетни износ цене за отуђење грађевинског земљишта у поступку јавног надметања утврђен је на основу тржишне вредности земљишта која је процењена од стране Секретаријата за јавне приходе Градске управе града Београда Извештајем XXVI-01 бр.464-6/2021 од 20.01.2021.и поново на дан 04. 02.2022.године износи:

Катастарска парцела Површина парцеле

м2

Тржишна цена

дин/м2

Укупна цена у динарима
8/4 291 19.988, 70 5.816.711, 7
10/4 385 19.988, 70 7.695.649,5
Укупни почетни износ цене за отуђење кат.парцела 13.512.361,2

 

Грађевинско земљиште у јавној својини се отуђује лицу које понуди највећу цену за предметно земљиште, а која мора бити иста или већа од почетног износа утврђеног огласом и која се касније не може умањивати.

Рок и начин плаћања цене и последице пропуштања

Када се грађевинско земљиште отуђи у првом поступку јавног оглашавања, ако се плаћање врши једнократно  уплатом у року од 15 дана од дана достављања решења о отуђењу лицу које је обвезник плаћања, излицитирана цена се умањује за 30%.

Када цена грађевинског земљишта прелази износ од 1.200.000,00, иста се може платити једнократно или на рате и то на највише 12 месечних рата.

Учесник јавног надметања који је излицитирао највиши износ цене у обавези је да се изјасни о начину плаћања потписивањем изјаве којом уједно прихвата услове из објављеног огласа за отуђење грађевинско земљишта у јавној својини града Београда, као и да прихвата плаћање највишег излицитираног износа.

Уколико се плаћање врши једнократно, лице коме се отуђује грађевинско земљиште је обавезно да плати цену у року од 15 дана од дана достављања решења о отуђењу грађевинског земљишта.

Уколико се плаћање врши на рате, лице коме се отуђује грађевинско земљиште је обавезно да износ од 10% од утврђене цене плати у року од 15 дана од дана достављања решења о отуђењу грађевинског земљишта, док преостали износ плаћа у једнаким месечним ратама, након закључења уговора о отуђењу.

Приликом плаћања на рате, као средство обезбеђења плаћања купац је дужан да, у року од 30 дана од дана закључења уговора, достави неопозиву банкарску гаранцију, наплативу на први позив, без приговора, која гласи на преостали на преостали неплаћени износ и која је издата на рок који мора бити дужи од три месеца  од дана доспећа последње рате или успостави хипотеку на другој непокретности која вреди најмање 30 % више од укупног износа недоспелих рата, у корист Града Београда.

Висина цене прерачунава се у еврима на дан закључења уговора, по средњем курсу Народне банке Србије, са обавезом отплате доспелих рата у динарској противредности по средњем курсу Народне банке Србије на дан плаћања.

Код плаћања цене на рате, уплаћени депозит на рачун у поступку јавног оглашавања не сматра се првом ратом.

У случају да лице коме је решењем отуђено грађевинско земљиште не плати цену у року утврђеном решењем о отуђењу, Председник градске општине Обреновац на предлог Дирекције доноси решење о стављању ван снаге решења о отуђењу, при чему лице нема право на повраћај уплаћеног депозита по јавном огласу, а евентуално дата депозитна банкарска гаранција ће се наплатити.

Рок за закључење уговора о отуђењу и последице пропуштања

Обавеза лица коме се грађевинско земљиште отуђује је да, у року од 30 дана од дана достављања решења о отуђењу закључи уговор о отуђењу, а након уплате укупне цене, уколико се плаћање врши једнократно, односно уплате 10% од цене, уколико се плаћање врши на рате.

У случају да лице коме је решењем отуђено грађевинско земљиште после извршеног плаћања укупне цене уколико се плаћање врши једнократно, односно уплате 10% од цене уколико се плаћање врши на рате, не приступи закључењу уговора о отуђењу у року од 30 дана од дана достављања решења о отуђењу, Градоначелник доноси решење о стављању ван снаге решења о отуђењу, при чему лице има право на повраћај уплаћеног износа на име цене у номиналном износу, умањеног за износ депозита.

Рок за привођење грађевинског земљишта намени почиње да тече од дана подношења пријаве радова, у складу са члановима 140 и 148 Закона о планирању и изградњи.

Депозит (висина депозита, рок уплате и последице у случају одустанка, односно стављања ван снаге решења о отуђењу)

Ради учествовања у поступку јавног надметања подносилац пријаве је обавезан да уплати депозит у висини од 10% од почетног износа цене, што износи 1.351.236,12 динара или да за наведени износ депозита положи неопозиву лицитациону банкарску гаранцију без ”приговора” и наплативу ”на први позив” са роком важности до 180 дана од дана давања пријаве, а чији је корисник Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда ЈП.

Назначени износ депозита потребно је уплатити на рачун Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда ЈП бр.190-20332-04, најкасније до 13.06.2022.године у 15,30 часова.

Депозит уплаћен у поступку јавног оглашавања представља део цене и по доношењу решења о отуђењу преноси се на одговарајући рачун Града.

Упраћени депозит или дата депозитна банкарска гаранција од стране учесника у поступку отуђења грађевинског земљишта којима исто није отуђено, враћа се најкасније у року од 5 дана од дана одржавања седнице Комисије за грађевинско земљиште.

Учесник у поступку јавног надметања који је понудио највиши износ цене нема право на повраћај уплаћеног депозита, а евентуално дата депозитна банкарска гаранција биће наплаћена уколико одустане пошто председник Комисије за грађевинско земљиште објави да је јавно надметање завршено, а пре доношења решења о отуђењу грађевинског земљишта.

Председник градске општине доноси решење о стављању ван снаге решења о отуђењу, у случају да лице коме је решењем отуђено грађевинско земљиште:

  • Не плати цену у року утврђеном решењем о отуђењу
  • Одустане од отуђења, после извршеног плаћања цене, а пре закључења уговора о отуђењу
  • Не приступи закључењу уговора о отуђењу у року од 30 дана од дана достављања решења о отуђењу

У наведеним случајевима не врши се повраћај уплаћеног депозита, а евентуално дата депозитна гаранција ће се наплатити.

Обавезан садржај пријаве и исправе које је потребно доставити уз пријаву

Пријава за учествовање у поступку јавног надметања се доставља у затвореној коверти са видљивом назнаком на које грађевинске парцеле се односи, на полеђини коверте обавезно је навести назив и адресу подносиоца пријаве.

Пријава правног лица мора да садржи назив и седиште, контакт телефон, назив банке и број рачуна на који се врши евентуални повраћај депозита и мора бити потписана од стране овлашћеног лица. Уз пријаву правног лица се прилаже извод из регистра привредних субјеката надлежног органа не старији од 30 дана, као и копија решења о додељеном  пореском идентификационом броју.

Пријава физичког лица мора да садржи име и презиме, адресу и контакт телефон, назив банке и број рачуна на који се врши евентуални повраћај депозита и мора бити потписана. Уз пријаву се прилаже фотокопија личне карте или одштампани извод биометријске личне карте а за страна лица фотокопија пасоша.

Пријава предузетника мора да садржи пословно име и седиште, контакт телефон, назив банке и број рачуна на који се врши евентуални повраћај депозита и мора бити потписана од стране овлашћеног лица. Уз пријаву предузетника прилаже се извод из регистра надлежног органа не старији од 30 дана, као и копија решења о додељеном пореском идентификационом броју.

Уз пријаву се подноси доказ о уплати депозита односно депозитна банкарска гаранција.

Уз пријаву мора да се достави изјава подносиоца пријаве да прихвата све услове из јавног огласа.

Обрасци за обавезан садржај пријаве за јадно надметање и исправе које је потребно доставити уз пријаву налазе се на сајту Градске општине Обреновац на адреси https://obrenovac.rs

У случају да подносиоца пријаве заступа пуномоћник, пуномоћје за заступање мора бити специјално, оверено од стране органа надлежног за оверу потписа и не сме бити старије од 30 дана пре одржавања јавног надметања (ове одредба се односи и на случајеве када подносиоца пријаве- учесника у поступку јавног надметања заступа адвокат).

Пријаву не могу поднети председник нити било који члан Комисије за грађевинско земљиште.

Рок за подношење пријаве

Пријаве се достављају на адресу Градске општине Обреновац, ул.Вука Караџића бр.74, 11500 Обреновац, поштом или на писарницу у приземљу зграде.

Пријаве се достављају у затвореној коверти, поштом или лично са видљивом назнаком- Одељењу за имовинско-правне и стамбене послове Управе градске општине Обреновац- НЕ ОТВАРАЈ и са видљивом назнаком на које кат.парцеле се односи и ко је подносилац пријаве. 

Пријаве за учешће у поступку јавног надметања се достављају најкасније до 13.06.2022.године до 15, 30 часова.

Пријава и документација морају бити на српском језику. У случају да су исте на страном језику, неопходно је приложити оверени превод на српски језик сачињен од стране овлашћеног судског тумача.

Место и време одржавања јавног надметања

ЈАВНО НАДМЕТАЊЕ ће се одржати дана 17.06.2022.године у сали градске општине Обреновац у Обреновцу, ул.Вука Караџића 74, други спрат, са почетком у 11, 00 часова. Јавном надметању дужан је да присуствује подносилац пријаве односно лице које поседује уредно овлашћење подносиоца пријаве.

Непотпуне и неблаговремене пријаве

Пријава је непотпуна ако не садржи све што је прописано, ако нису приложене све исправе, како су прописане јавним огласом или су подаци дати супротно објављеним условима.

Благовременом се сматра пријава приспела до дана и сата датог у јавном огласу.

Комисија за грађевинско земљиште утврђује ко су подносиоци пријава, ко је од подносилаца пријава присутан са овлашћењем да учествује у поступку јавног надметања и које су пријаве неблаговремене односно непотпуне.

Подносилац непотпуне и неблаговремене пријаве односно лице које нема уредно овлашење подносиоца благовремене и потпуне пријаве, неће моћи да учествује у поступку јавног надметања, а непотпуне и неблаговремене пријаве ће бити одбачене.

Уколико подносилац благовремене и потпуне пријаве не приступи јавном надметању, сматраће се да је одустао од пријаве.

Овај оглас се налази и на сајту Градске општине Обреновац на адреси https://obrenovac.rs/.

Детаљније информације поводом огласа о јавном надметању могу се добити у Одељењу за имовинско-правне и стамбене послове Управе градске општине Обреновац путем телефона 8726-498, сваког радног дана од 07.30 до 15.30 часова.

Детаљније информације о условима градње за предметне парцеле могу се добити у Одељењу за урбанизам и комунално-грађевинске послове Управе градске општине Обреновац.

Јавни оглас – отуђење грађ.земљишта
Изјава физичког лица
Пријава физичког лица
Изјава правног лица
Пријава правног лица