На основу иницијативе бројних Обреновчана, трим стаза у Забрану сада поседује и таблу са вредностима и параметрима за проверу нивоа физичке спремности. Такозвани Куперов тест на располагању је свима који посећују и своје слободно време проводе у обреновачкој оази здравља.

– Куперов тест смо увели на иницијативу наших корисника, које иначе имамо обичај да консултујемо у вези свих нових ствари које уводимо у Забрану. То ће употпунити све садржаје које већ имамо, заједно са новом пешачко-бициклистичком стазом. Имаћемо појас око Забрана у дужини од 10 километара – рекао је Светозар Андрић, директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине.

Он је најавио и активности којима ће предузеће приступити у наредном периоду. Наиме, за неколико дана очекује се и наставак изградње мостића, односно прелаза преко канала у Забрану. Излетиште ће, како наводи Андрић, бити обогаћено новим садржајима у складу са захтевима грађана.

Иван Јегоровић, директор ЈП СКЦ “Обреновац”, истиче да наш град има добру понуду спортске инфраструктуре, посебно рекреативне, као и да ће новине у Забрану бити веома значајне за све Обреновчане. Он је додао и то да сви заједно треба да радимо на очувању богатог излетишта, како би оно било корисно и будућим генерацијама.

Спортисти и рекреативци ће већ при својим првим корацима моћи да сазнају како да провере кондицију, јер их Куперов тест чека на самом почетку трим стазе. Овај ефекат тренинга је открио др. Кенет Купер крајем 60-тих година 20. века.

Купер је предложио 12-минутни тест (Куперов тест) који даје одговор у каквој сте форми и које тренинге треба да радите надаље. Извођење овог теста је једноставно, те се користи за процењивање физичке спремности у војскама и полицијама широм света. Куперов тест не захтева никаве сложене уређаје, лабораторију, а све што је потребно је штоперица, стаза и патике. Куперов тест се трчи 12 минута и мери се претрчана даљина. Према годишту, полу и даљини која се постиже, резултати Куперовог теста могу бити од “веома лош” до “веома добар”.