Гимназија у Обреновцу
Адреса: Милоша Обреновића бр. 90
тел. 011/8721202 и 011/8724536
е-маил: gimnazijaobrenovac@gmail.com
web: www.gimnazijauobrenovcu.edu.rs

Директор школе је Ивица Протић.

Дан школе: 16. октобар
Школска слава: 27. јануар (Св.Сава)
Број ученика: 442
Број одељења: 16

Обреновац је своју прву гимназију добио 1922. године. На основу указа Министра Просвете, Министарство Просвете је 06.10.1922. године одобрило рад приватне Гимназије у Обреновцу. Први директор Гимназије био је Михаило Груичић. У свом првом акту који је упутио Министарству Просвете – Одељењу за средњу школу од 2.11.1922. године сазнајемо следеће: у I разред било је уписано 46 ђака. У II разред било је уписано 15 ученика. Укупно су била постављена само 2 наставника и то: Десанка Максимовић-предавала српски и француски језик, Светозар Милошевић–предавао веронауку, док је сам директор Груичић предавао математику.

Интересантно је да је наша позната песникиња Десанка Максимовић радила у обреновачкој Гимназији и то на месту предметне учитељице, док је касније свој рад наставила у трећој женској гимназији у Београду. У 1923. години примљени су и нови наставници, супружници Олга и Тимотије Климчук. Овај брачни пар радио је у Гимназији и после Другог светског рата и својим преданим и савесним радом оставио неизбрисив траг у школству Обреновца.

Нова зграда Гимназије била је готова 1.7.1928. године и одмах је усељена (данас је та зграда у саставу Техничке школе Обреновац). На врло видном месту на улазу у ходник, на зиду зграде, биле су постављене две плоче. На тим плочама била су имена “добротвора” и “утемељивача” гимназијске зграде. Данас обновљене плоче красе улаз у нову зграду Гимназије.