Основна школа “14. октобар”
Адреса: Обреновачки друм 132, 11504 Барич
тел. 011/870-1213
факс: 011/870-0512
маил: skolabaric@gmail.com
веб сајт: www.skoladobrevolje.znan je.info

ВД директора Школе је Драган Ненадић,професор физичке културе.

Настава се, за око 700 ученика, изводи у матичној школи у Баричу (осморазредна школа са припремним предшколским одељењем), издвојеном одељењу у Малој Моштаници (четвороразредна основна школа са припремним предшколским одељењем)

Школа у Баричу основана је давне 1875. године. Традиција нас чини поносним, али и обавезује.

Визија школе: желимо да креирамо школу по мери сваког детета, школу која ће пружити свеобухватну и квалитетну основу за будућност, а истовремено представљати центар духовног, културног и спортског живота нашег места, и шире.

Мисија школе је да подстичемо лични развој ученика и наставника и развијамо квалитетне партнерске односе између свих актера образовног процеса – ученика, наставника, родитеља и локалне средине.

Кренули смо одавно путем којим су нас визије носиле. Били смо Прометеји сваке иновације. Дух нас је носио ка првима у свему. Школа је својим склопом креативности, талента, знања постала јако, здраво тле за почетак новог рада, новог духа, нових односа и великог поштовања.
Годинама радимо као савестан, сјајан тим. Наше визије су подржане, радионице су заживеле, наша деца уживају, хиљаде енергија се покренуло…
Задовољили смо потребе ученика, родитеља, наставника, локалне средине. Само осмехом, вољом и лепотом улази се у свет наше школе!
Наши спортисти са лакоћом освајају прва места у општини, граду и држави и тако потврђују да неговање спортског духа и тежња ка олимпијским играма потиче управо из основне школе. Поред здравог тела, на математичкој олимпијади и другим такмичењима доказујемо да подстичемо и здрав дух.. Поносимо се нашим ученицима јер су школу украсили осмесима, радовима, вредним пехарима и признањима. Препознали смо и у њима развијамо иманентни дух поштовања, хуманости и међусобног уважавања.

Дуги низ година у школи функционише Ђачки парламент и Вршњачки тим. У правом смислу, постали смо истински партнери у свим областима рада школе: учествујемо у планирању и реализацији седница Наставничког већа, иницирамо и реализујемо многобројне спортске, креативне и забавне активности и такмичења, а своју љубав, племенитост и организованост показујемо и кроз низ хуманитарних акција, осећајући огромну лепоту у чину помоћи и безусловног давања.

Свој рад школа  базира, између осталог, на међународној сарадњи. Границе не постоје. Британски дан,сарадња са Француским културним центром, Амбасадом и Културним центром Јапана… само су неки од сегмената ширине наших стремљења. Домаћини смо многим угледним личностима из Велике Британије, Норвешке, Француске, Словеније, Јапана… и тиме сејемо семе сарадње која ће и наредним годинама уродити плодом. Очекујемо сусрете и размену искустава са школама и институцијама на свим континентима.

Од школске 2006/07. године у школи се реализује припремни предшколски програм. Позитивна инострана искуства, као и сопствена, употребили смо у креирању иновативног припремног предшколског програма. Резултати су задивљујући. Заједно са осталим ученицима деца предшколског узраста учествују у активностима школе, свим приредбама и пројектима.

Школа реализује различите стратешке пројекте.

  • Једна смо од дванаест основних и средњих школа у земљи у којој се, под покровитељством Завода за унапређивање образовања и васпитања, експериментално реализовао пројекат Превенције преступништва. Наши успеси у реализацији пројекта и унапређењу протективних фактора наишли су на одобравање стручне јавности.
  • Једна смо од 130 школа у Србији у којој се реализује пројекат Школа без насиља и једна од 15 школа чији је донатор Ана Ивановић.
  • Више година у сарадњи са родитељима, локалном средином, стручним и научним институцијама из ове области реализујемо пројекат Безбедност ученика у саобраћају.
    • Препознатљиви смо по реализацији пројекта Инклузивно образовање и нашем настојању да свој деци пружимо оптималне услове за развој и исказивање сопствених потенцијала..
  • Екологијом и заштитом животне средине бавимо се у оквиру многобројних пројекта: неке смо осмислили у односу на сопствене потребе, али се радо укључујемо у већ постојеће пројекте у оквиру наше земље, али и међународне.

Од марта 2007. године у оквиру пројекта Превенција преступничког понашања, у школи је заживела једна изузетна активност: тематски дани. Тада у школи процветају радионице, прихрле родитељи, пријатељи, медији и сви живимо дан пуни лепоте и љубави. У оваквом начину рада наша креативност и знање долазе до пуног изражаја. Тематски дан је велика реформа у нашем школству, реформа у којој сви стварају, уче, уживају и блистају задовољни постигнутим.

Родитељи су саставна карика свих догађаја. Саветују нас, предлажу, понекад и критикују. Уче уз нас, сликају, певају, свирају. Учествују у осмишљавању и реализацији наставе и ваннаставних активности. Задовољни су што добијају срећно и задовољно дете.

А ми? Ми смо и даље визионари. Сада још већи. Видели смо да наш труд доноси плод и спремни смо да идемо даље. Отворили смо врата свима и свему новом, напредном и квалитетном. Нове идеје непрестано пристижу и увек су добро дошле.

Имајући све овo у виду, упућујемо позив институцијама и људима добре воље:
Придружите нам се!
Подржите наше визије!
Учествујте својим визијама у нашим плановима и пројектима!
Будите наши гости!
Постаните део наше мисије, коју смо започели и у којој смо се као бренд доказали!
Заједно ћемо наставити да будемо прометеји, визионари, ствараоци и људи добре воље!