Осим четири пројекта које је Влада Србије изабрала да суфинансира заједно са Градом, још 14 је потпуно спремно да се у сваком тренутку започне са њиховом реализацијом. Међу приоритетима је, према мишљењу градских власти, мост који би спојио Добановце (Сурчин) и Обреновац, захваљујући чему би се уместо скоро сат времена од једног до другог места стизало за неколико минута.

Протокол о његовој изградњи потписан је пре скоро две године, и то је требао да буде заједнички пројекат Града и Републике, односно министарстава за инфраструктуру и национални инвестициони план (НИП).

– Требало је заједнички да радимо на изградњи овог моста са приступним саобраћајницама, и свако је требало да финансира изградњу по седам километара. Међутим, од тада је само једна трећина, за коју је био задужен Град, започета, а финансирање од стране Републике је престало. Из тог разлога смо и аплицирали за финансијску подршку код Владе Србије и, ако будемо добили новац, мост би већ 2012. године могао да буде у функцији – каже за “Блиц” градски менаџер Александар Бијелић.

Цела ова саобраћајница би требало да буде дуга 21 километар, коловоз широк седам метара, а сам мост са приступним рампама један километар.

– Град покушава да обезбеди средства али због генерално лоше економске ситуације, смањених трансфера градовима и општинама, паду динара у односу на евро у овом тренутку није могуће обезбедити довољно новца за све пројекте које имамо спремне и на којима би одмах могло да почне да се ради – каже Бијелић истичући да градске власти имају доста пројеката са комплетном документацијом, али да су они са којима је аплицирано код републичких власти приоритетни.

Спремно 14 пројеката

Пројекат – радови вредност
Социјални станови, Камендин изградња 580 милиона
СЦ “11. април”, Нови Београд санација 150 милиона
Канализација, Сурчин прикључење домаћинстава (три фазе) 136,8 милиона
Потисни цевовод, Сурчин изградња 33,2 милиона
ОШ “Јелена Ћетковић”, Звездара санација и адаптација 57,8 милиона
ОШ “Иван Горан Ковачић”, Звездара санација и адаптација 33,8 милиона
ОШ “Иво Андрић”, Раковица санација и адаптација 112 милиона
Средња техничка школа санација и адаптација 62,7 милиона
Шеста гимназија, Звездара санација и адапрација 93 милиона
Прва економска школа, Стари град санација и адаптација 43 милиона
Обреновачки мост изградња 1,5 милијарда
Миријевски булевар изградња са инфраструктуром 700 милиона
Пасареле (седам локација) изградња /
*сви износи су у динарима

Извор: www.blic.rs