Ученици Техничке школе из Обреновца окупљени у две групе, “Школски антистрес театар у настајању” под руководством професорке Наде Ђурић и “Позоришна трупа Техничке школе” професорке Мирјане Лаиновић, презентовали су свој рад у области позоришта и перформинг арт-а у Естонији од 13. до 16. августа 2010.

Као учесници PASCO пројекта ове две трупе биле су позване да наступе на Позоришном летњем фестивалу који се током целог лета одржава у граду Парну. “Школски антистрес театар” био је представљен са две пројекције филма, снимка представе, WELCOME TO MY LIFE. Овим пројектом  “ученици радионице су свој доживљај школског живота приказали модерним театарским говором који као средство изражавања користи наглашено естетизован говор кроз поезију, есеј, сценски покрет и плес. Свакодневни говор је забрањен. Употребом плаката хуманистичке, културне и политичке садржине проблематизује се садржај инсценације и пародира политички говор” – навела је аутор пројекта професор Нада Ђурић у уводнику брошуре која прати овај филм.

Позоришна трупа Техничке школе у Естонији је премијерно извела комад Јуна Фоса “Мајка и дете”. Главне улоге тумаче Јована Крушчић и Пеђа Стаменић, а режије се прихватила професорка Мирјана Лаиновић. Позоришни комад говори о отуђености најближих, о неразумевању, сукобу и помирењу… Јун Фос је овогодишњи добитник Ибзенове награде као најбољи норвешки драмски писац. Млади обреновачки глумци наступили су на сцени “Кунстидемаја”. Техничка подршка и штимунг мајстор за оба пројекта био је Ђорђе Стојановић, такође ученик Техничке  школе.
Домаће премијере се планирају почеткм септембра у Спортско-културном центру у Обреновцу, али и у суседним градовима.