У уторак, 11. августа, завршен је тродневни тренинг у Београду намењен средњошколцима и одраслим учесницима друге студијске размене Србија – Сједињене Америчке Државе (САД), како би се учесници припремили и информисали за једномесечни боравак у Америци, у оквиру пројекта “Програм омладинских лидера у Србији” (SYLP).

Програм реализује Канцеларија за младе ГО Обреновац у сарадњи са Грађанским иницијативама и World Learning- om, Washingthon, US. Програм се спроводи у осам општина у Србији: Кикинда, Зрењанин, Блаце, Сокобања, Смедерево и делови територија општина Савски Венац, Обреновац и Палилула.

Припремни тренинг део је Програма за младе лидере у Србији (SYLP) и има за циљ да се учесници боље међусобно упознају и припреме за активности које их очекују током боравка у САД-у, али и након повратка. Двадесетак “SYLP-оваца” у оквиру друге размене, којима је ова обука била намењена, посетиће САД у периоду од 14. септембра до 09. октобра 2010. године и боравиће у градовима Портланд у Орегону, Лујвил у Кентакију и Хантсвил у Алабами. Њима ће се придружити део учесника из прве групе, чији је одлазак био одложен услед поремећаја авио-саобраћаја због вулканског дима у априлу. Други део учесника из прве групе, придружиће се трећој размени у октобру.

У оквиру тренинга, представници Америчке амбасаде Konrad Tarner и Вукица Станковић, као и тренери Реља Дерета и Тијана Морача, одржали су младим SYLP-овцима низ интерактивних предавања о америчкој култури, омладинском активизму у две земље, као и о самом програму размене.

“Под број један, искористите максимално програм, научите што више у америчкој култури и о активизму младих, под број два примените стечена знања у својим општинама и под број три забавите се”, закључио је Конрад Тарнер, Саветник за медије и културу Амбасаде САД на крају дружења са овогодишњим учесницима размене.

Током тренинга, SYLP-овци су једни другима представили општине из којих долазе, али и преспективе и проблеме са којима се њихови вршњаци суочавају у својим срединама. Ово је истовремено била и припрема за презентације градова Србије које ће млади поделити и са америчким домаћинима. Један од критеријума за избор учесника била је и њихова друштвени ангажман у заједници. Управо та искуства, организовања и учествовања у различитим акцијама и иницијативама, које су са више или мање успеха реализовали у својим срединама, учесници SYLP-а су поделили кроз занимљиве мини-представе.  

На крају тренинга, учесници су посетили доделу награда “Младград” која се додељује локалним самоуправама које су највише допринеле побољшању положаја младих, развијајући и подржавајући нове институције за младе (Канцеларије за младе, Клубове за младе, Савете за младе), програме који одговарају потребама младих и отварајући јавне просторе за омладинске иницијативе.

SYLP, програм размена са САД, је академски и интерактиван, развија различите лидерске вештине учесника, а искуства стечена у Америци увек се представљају вршњацима и локалној заједници.

Поред припрема за посету САД и самог путовања, SYLP подразумева и део који се односи на директну примену стечених знања и искуства у пракси, реализовањем активности у градовима, школама или кроз друге облике организовања младих, уз активну подршку Канцеларија за младе. Учесници ће имати прилике да учествују у организовању и реализацији поврате посете младих Американаца Србији у марту следеће године. 

Ученици који из Обреновца 14. септембра путују у  САД су: Катарина Стефановић, Јована Ђорђевић, Моника Диздаревић и Матија Трајковић.