Услед кише која је падала током ноћи у Обреновцу Баричка река је набујала и излила се. Поплављено је више од 100 домаћинстава, а евакуисана је 21 особа. Они су смештени у хотел “Обреновац”.

Према речима начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предрага Марића  Баричка река је тренутно у стагнацији.

– Услед великих атмосферских падавина, јутрос у четири сата дошло је до изливања реке Барич. Више од 100 објеката је угрожено услед изливања реке. У овом тренутку на терену је више од 30 припадника Сектора и београдски тим за спасавање у случају поплава. Евакуисано је 25 људи и смештено на безбедно. Вода се у овом тренутку налази у стању стагнације и очекује се да ће се река повући. Истовремено се врши црпљење воде, обилазак свих објеката, достављање хране лицима која су у немогућности да напусте кућу или то не желе. Очекујемо да се до краја дана ситуација смири – рекао је Марић.

 Марић истиче и да је проблем код Барича добро познат надлежнима, као и да га је скоро немогуће санирати због положаја објеката и чињенице да би преусмеравање тока реке угрозило Обреновац.

Председник општине Обреновац Жељко Јоветић је изјавио да се чини све како би се живот угроженим грађанима Барича нормализовао.

– Сада радимо на стабилизацији живота у Баричу, а то је санирање последица поплава. Што се тиче санирања узрока, то је озбиљан посао којим се бавимо последње две године и поднели смо пројекат за решавање проблема – истакао је Жељко Јоветић.

Председник општине Обреновац је објаснио да пројекат подразумева две ретензије и уређење корита целог тока реке.

– За израду ретензије и корита потребно је, по пројекту, 4 милиона евра. Након тога чекао би нас компликованији посао, а то је регулисање власништва на целом току, јер су највећим делом власници самог корита физичка лица. Морамо са њима да нађемо заједнички језик и ове године ћемо пописати власнике на целом току. Посао је огроман јер обухвата две општине Чукарицу и Обреновац и потребна нам је сагласност свих власника – рекао је председник Јоветић.

Председник Савета месне заједнице Барич Драган Чолић је о неврему и поплави које је задесило ову месну заједницу изјавио: 

– Током ноћи је било изузетно тешко стање на каналу Баричка река. Била су два поплавна таласа са нивоом који је пре овога само једном запамћен. Невреме које нас је задесило донело је први талас који је довео до благог плављења, али други талас који је дошао из зоне Велике Моштанице и Вранића је направио катастрофалне поплаве.  Мештани Барича не памте такву поплаву. Вода се сада повукла у свој ток, а све службе су биле на лицу места и помагале око испумпавања воде из дворишта и евакуације становништва. Вода је чак однела и неколико аутомобила из дворишта и привукла их каналу, али срећом нису отишли у бујични део. 

Због изливања Баричке реке био је угрожен и у прекиду магистрални пут М19 који је веза општине Обреновац са Београдом.

– Бујични ток је уништио асфалт, тако да се саобраћај на тој деоници одвија отежано, али није у прекиду. Због клизишта је проблематичан и део од Умке до Обреновца. Забележен је и одрон на деоници пута на Дубоком – рекао је Јоветић.