На депонији пепела ТЕНТ Б почело се са повезивањем блока Б1 на нови маловодни систем сакупљања, транспорта и депоновања пепела и шљаке. Према речима директора ПД ТЕНТ Петра Кнежевића, иако је у току пробни рад новог система који треба да докаже све перформансе предвиђене уговором, већ сада се може рећи да су ефекти његовог рада веома позитивни.

 
Истакање пепела по новој технологији обавља се по ободним деловима касете 2, са циљем да се у наредном периоду потпуно потисне водено огледало које је, за сада неопходно да се одржава, како би се спречило развејавање пепела депонованог старом технологијом.

“За две године би требало, према неким рачуницама, да цела површина касете 2 буде покривена густом смешом, чиме би се изгубила потреба за коришћењем прскача, или би њихова употреба била значајно смањена”, рекао је Петар Кнежевић.

Он је подсетио да ће нови систем угушћеног транспорта пепела, у сразмери 1:1, значајно допринети и очувању околне животне средине, како смањењем његовог развејавања тако и мањим загађивањем подземних вода.

На другој страни нови систем доноси још један додатан бенефит, који до сада није постојао, а то је могућност издвајања сувог пепела у бункерима. Тиме би се отвориле широке могућности његове употребе у цементној индустрији, индустрији грађевинског материјала као и у изградњи путева, а сам пепео од опасног отпада претворио у значајну сировину. Истовремено то би довело и до смањења саме депоније и значајних уштеда у њеном одржавању.

 
Извор: www.tent.rs