Представници аустријског града Велс и Фонадације Energy Globe  посетили су прошле недеље општину Обреновац. Први контакти са Фондацијом Energy Globe учињени су у марту месецу ове године приликом посете представника ГО Обреновац сајму енергетике у аустријском граду Велс. Енергетска ефикасност била је тема тог сајма, али и тема разговора на састанку у општини.

Аустријску делегацију предводио је председник Фондације Energy Globe Wolfgang Neumann.

– Обреновац је енергетски центар и зато сматрамо да овде можемо нешто урадити. Ми смо ту да помогнемо у повећању ефикасности и уштеди енергије кроз савете како то применити у градњи, тј. који материјали и начин градње, чак и до 90 одсто, смањују утрошак енергије – рекао је Wolfgang Neumann.

Представници Energy Globe -а представили су и својеврсни on-line портал помоћу којег се може доћи до података о уштеди енергије у становима или кућама и о начину на који се стамбени објекат може реконструисати да би до уштеде уопште дошло.

О томе колико би овај концепт уштеде био применљив код нас председник општине Обреновац Жељко Јоветић је рекао:

– У Србији то вероватно није толико занимљиво јер имате депресирану цену енергије, у коју спада електрична енергија која се користи као замена за неки други извор грејања и то је нешто што се не може срести у земљама Европске Уније. Друга ствар је даљински систем грејања који ми примењујемо, а који се не користи по утрошку енергије него по квадратном метру.

 

Захваљујућу посланици у аустријском Парламенту Roswithi Bauer начињени су први кораци у преговорима Energy Globe -а и представника општине Обреновац.

Она је сама изразила очекивање да ће сарадња два града бити свеобухватнија.

– До сада се ова сарадња одвија на добар начин. Она је тек у развоју, ради се на томе. Осим енергетске, постоји могућност привредне сарадње на културном и образовном плану. Отворени смо за сваку врсту сарадње.

Energy Globe већ десет година додељује признања из области екологије у категоријама: земља, вода, ваздух, ватра и као пета, посебна, млади. Према речима Wolfgang Neumannа  та награда је у међувремену постала најзначајнија награда из области заштитне животне средине у свету. На конкурсу учествује око 110 земаља са око 800 до 900 пројеката, а пре три недеље су у Руанди додељене овогодишње награде.