komarci

Становници свих делова Београда већ данима се жале на ројеве комараца с којима не могу да се изборе. Топло време без кише, које метеоролози предвиђају наредних дана, идеално је за запрашивање ових крвопија. И поред тога, у Секретаријату за заштиту животне средине кажу да ће акција запрашивања бити изведена тек крајем недеље и то само у оним општинама са највише пријава грађана.

Прилика за запрашивање летећих крвопија указала се већ током претходног викенда када није било падавина, али у Секретаријату кажу да им је тада приоритет био искључиво Обреновац.

– У суботу смо извели акцију запрашивања из авиона у Обреновцу, где је ситуација са комарцима постала алармантна. Сада прикупљамо пријаве грађана да бисмо одредили где ће бити наредно запрашивање које планирамо за следећи викенд – каже Оливера Вукићевић-Радић из градског Секретаријата за заштиту животне средине.

На питање зашто не запрашују већ наредних дана, када метеоролози такође најављују сунчано време, у Секретаријату кажу да они располажу другачијим временским прогнозама.

– Колико је нама познато, наредних дана могући су изненадни пљускови. Не смемо да ризикујемо. После запрашивања мора да прође 24 часа без кише, иначе би она све спрала – истичу у Секретаријату.

У Хидрометеоролошком заводу потврдили су нам да се наредних дана очекује право јулско време, с високим температурама и без падавина.

По свему судећи, до следећег запрашивања грађанима само остаје да покушају да се изборе с правом најездом комараца која, нарочито због скорашњих плављења Дунава и Саве, долази управо са речних обала.

– Муљ на обалама постао је право стециште за множење комараца. Зато смо у четвртак и петак на левој обали Саве и Дунава завршили ларвицидни третман против размножавања ових инсеката – истичу у Секретаријату.

Проблеме са комарцима грађани могу пријавити на телефон 32-26-106. 

 

Извор: www.blic.rs