14708346 1235339199869999 4271285088529281904 n

14708346 1235339199869999 4271285088529281904 nДа чланство у Ученичком парламенту школе омогућава слободу и креативност, али тражи посвећење и организован приступ, на прави начин су доказали ученици Техничке школе на овогодишењем конкурсу Уније средњошколаца Србије за ђачке парламенте. Једна од 12 победничких идеја које симболизују активизам и одговорност према својој школи и средини у којој живе је и њихова под називом – “Наших руку клупица”.
Такмичење које се у Србији дешава од 2010. године под слоганом “Средњошколци за средњошколце” је устаљен концепт у више земаља у свету, познатији као “Социал даy”. Код нас га реализује Унија средњошколаца Србије која верује да је време да млади преузму одговорност и иницијативу за решавање својих проблема. Средства са поменутог фонда су намењена за организацију тренинга за писање пројеката као и за реализацију изабраних пројеката.

Ученички парламент Техничке школе, највеће средње школе у Обреновцу, већ годинама машта да реши велики проблем. Наиме, 880 ученика, машинског, електро и економског смера, у време малих и великих одмора, као и између смена, немају где да предахну, спусте торбу, поједу ужину, нешто прочитају, разговарају. Недостатак клупица у ходницима и школском дворишту је нарочито дошао до изражаја од прошле школске године увеђењем кабинетске наставе, јер од тада ученици у ходницима чекају почетак часова. У школском дворишту такође нема клупица.
Школа има велики капацитет за израду потребних клупица, јер има своју радионицу са свим потребним машинама. Нацрт будуће клупице су већ осмислили машински техничари за компјутерско конструисање, а 10 клупица за ходнике и 5 за двориште, ће направилти машинбравари и бравари заваривачи у оквиру редовне практичне наставе. Ово је веома важан сегмент пројекта, јер осим волонтерског доприноса, ученици сами праве нешто што ће они убудуће користити.

Волонтерском акцијом фарбања клупица у којој че учествовати чланови Ученичког парламента, заинтересовани ученици и професори, оне ће добити завршни изглед и бити спремне за практичну намену. Пре него што буду распоређене дуж ходника и у дворишту, оне ће бити главне звезде завршне презентације на којој ће присутни имати прилику да виде све у вези са њиховим настанком: од конкурса, осмишљавања идеје, писања пројекта, до свих фаза његове реализације.

На ову малу промотивну свечаност ће бити позвани и другари из Ученичких парламената других средњих школа из Обреновца и околине и многи други.

“Желимо да наше клупице буду пример и инспирација другима – шта све могу да ураде средњошколци када се удруже са својим другарима и професорима”, поручују вредни парламентарци Техничке школе.