Аутоматска метеоролошка станица коју је ГО Обреновац купила прошле године постављена је прошле недеље на имању Пољопривредно-хемијске школе у Грабовцу након што су се стекли услови да она буде пуштена у рад.

Метеоролошка станица која је постављена у Грабовцу функционише тако што је једна јединица постављена два метра изнад земље. Ту се врше осматрања релативне влаге, температуре, притиска, количине и интензитета падавина. Јединица која се налази на десет метара висине региструје брзину и смер ветра, а део који се налази у земљи врши осматрања температуре и влажности земљишта на 15 и 50 сантиметара.

Поред ових јединица постоји сензор за очитавање влажности листа. Подаци са сензора се путем одређених јединица преносе на рачунар, складиште се у базу података, пролазе статистичку обраду, након чега су доступни корисницима.

Подаци ће се публиковати на интернету и биће доступни на једној од интернет страница општине Обреновац, тако да ће сви заинтересовани грађани  моћи да приступе тим подацима и да погледају осмотрене податке. Сваких десетак минута подаци ће бити ажурирани.

Постављање прве аутоматске метеоролошке станице је инвестиција вредна близу 500 хиљада  динара.

– ГО Обреновац је финансирала изградњу метеоролошке станице и финансираће услуге «Метеосу». Ова станица ће покривати целу територију ГО Обреновац, а ако се она буде показала као нешто што је корисно и потребно, ми ћемо, надам се, крајем ове или почетком следеће године урадити још једну станицу на висинском делу општине – истакао је Горан Алексић, члан Општинског већа.

Сличних метеоролошких станица има још неколико широм Србије, али је ова станица јединствена по сензорима и свим параметрима који су доступни грађанима.