Због изливања реке Пештан под водом је око 2.000 хектара обрадивог земљишта и 135 кућа у обреновачким селима Пољане, Конатице и Дражевац.  До изливања реке Пештан дошло је у ноћи између среде и четвртка и то у небрањеном делу. Све екипе ЈВП «Београдводе», као и екипе Сектора за ванредне ситуације МУП-а из Београда и Новог Сада су на терену.

Спасилачке и ватрогасне екипе обишле су током јучерашњег дана сва домаћинства и пружила основну помоћ.

Према речима начелника Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предрага Марића Пољане, Конатице и Дражевац су јуче била најугроженија места од поплава у Србији.

– У наредна два дана се очекује смањење водостаја, али се опет очекују нове падавине. У овом делу је више од 2000 хектара обрадивог земљишта под водом. Највећи број људи не жели да се евакуише, али се њима допрема храна, вода и лекови које је обезбедила општина Обреновац. Општина је обезбедила и смештај за евакуисане – рекао је Предраг Марић.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић обишао је јуче поплављена подручја у Обреновцу и истакао да ће припадници Ватрогасно-спасилачких јединица ту остати док год буде потребна помоћ људима угроженим поплавама. Дачић је приликом обиласка Пољана нагласио да је тренутно најважније да буду спасени људски животи и да се обезбеди помоћ у храни и лековима онима који су најугроженији.

– Најважније је да спасемо људске животе. На овом подручју је све организовано у координацији са општином Обреновац и свуда где се налазе наше јединице радићемо заједно са локалном самоуправом на обезбеђивању чамаца за евакуацију, медицинске помоћи, хране и смештаја – истакао је министар Дачић.

Он је напоменуо да је на седници Владе Србије донета одлука да се одређеним средствима помогне становништву најугроженијем поплавама.

Уроженом становништву општина Обреновац је обезбедила смештај за случај евакуације, храну, воду и другу помоћ која је у првом тренутку била неопходна.

 

 

 Жељко Јоветић, председник општине Обреновац, захвалио се јединицама МУП-а на помоћи и нагласио да храна, вода и лекови не би могли да буду достављени поплављеним домаћинствима да није било ове јединице.

– Месне заједнице из ова три села и њихови људи живе са поплавама у претходних неколико десетина година и они су били од највеће користи приликом долажења до свих угрожених људи – истакао је председник општине Обреновац.