Данас је у ЈКП “Обреновац” званично отворено Рециклажно двориште, чиме су почеле активности примарне сепарације отпада на територији Градске општине Обреновац. ЈКП се на тај начин прикључило акцији “Велико спремање Обреновца”, која је данас била одржана на неколико локација у Обреновцу.

Рециклажно двориште представља посебно опремљено место за прихват различитих врста отпада, за почетак посебно прикупљеног папира, пет амабалаже и лименки. У њему се прикупљени примарно сепарисани отпад привремено складишти и пресује у бале ради лакшег рада и уштеде простора. Отпад који се прикупи у овом погону бива продат предузећима која се баве рециклажом секундарних сировина.
 
Отварању Рециклажног дворишта присуствовала је и Гордана Перовић, саветница министра Оливера Дулића, која је рекла следеће:

– Желим да похвалим једну овакву акцију и да честитам Обреновцу на отварању једног оваквог центра. Ово је почетак и надам се да ће ово заживети, али је јако значајно да је Обреновац кренуо са издвајањем секундарних сировина на извору, односно са примарном сепарацијом отпада – рекла је Гордана Перовић. 

 

Ове недеље су на 35 локација у граду постављени контејнери  за одвојено прикупљање пет амбалаже, лименки (жути контејнери) и папира (плави контејнери). 
 
Председник општине Обреновац је приликом отварања Рециклажног дворишта скренуо пажњу на узроке загађења животне средине.
 
– Светски дан планете Земље није само 5. јуна, поготову не у Обреновцу. Можда се, за разлику од Србије, ми више бавимо узроцима, а не последицама. Оно што гледамо у Србији је више бављење последицама, а пажњу би требало усмерити на узроке загађења. Основни узрок за појављивање дивљих депонија по Србији је што људи немају где да складиште свој комунални отпад. Иста је слика и у Обреновцу, с тим што се код  нас број тих дивљих депонија сваке године смањује. Када проширимо обухват пријема смећа, када купимо нове канте и поставимо нове контејнере, број тих депонија се смањује. Ако ове године поставимо нове контејнере по селима, очекујемо да у 2012. години не чистимо дивље депоније по тим селима – истакао је Жељко Јоветић.