Европски празник комшија се по први пут симболично организује у Обреновцу у петак 28. маја, иако се широм Европе обележава по 10. јубиларни пут. Овај празник је покренут пре десет година у Паризу, а 2004. је постао европски празник и ове године ће се обележити у 1300 градова широм света, а по први пут и у Србији. Циљ Празника комшија је јачање заједништва, оне људске топлине и међусобне подршке за коју у нашим ужурбаним заједницама налазимо све мање времена. 

Сећамо се да је комшија некад био породични пријатељ, а данас је све чешће само странац из лифта. Изађимо из изолације и равнодушности, упознајмо своје комшије. На нивоу  Европе покровитељ Празника је Савет Европе и његов председник, Херман ван Ромпеј.
 
Наша жеља  је да се организује тако да постане омиљена традиција Обреновчана. Позивамо  вас да нам се придружите и заједно са нама спроведете ову лепу манифестацију која ће да прерасте у традиционалну. Подршка свих вас ће у великој мери обезбедити да “нулти“ Европски празник комшија постави завидан европски стандард и ниво у прослављању овог Празника, а Обреновац прослави као један од најозбиљнијих.  
 
За почетак, довољно је да сутра са својим комшијама поразговарате о значају добросуседских односа, толеранцији и суживоту различитих култура. Осим што ћете сутра вашим комшијама рећи “добар дан”, питајте их како су, поклоните им цвет или воћку, поразговарајте о могућностима да уредите простор који заједно делите, размените рецепте, попијте кафу… Дружите се. 
 
Обележавање Eвропског дана комшија је увод у акцију коју ће општина Обреновац ускоро покренути. У питању је акција “Најбољи комшија” којом би дошли до наших суграђана, обичних малих, али великих људи. Циљ акције биће да се истакну примери малих, а у суштинии великих људи о којима се мало говори, а који раде велике ствари. То су људи који пуно дају, а за узврат траже мало или не траже ништа… Идеја је да пронађемо те људе и да их промовишемо као примере на које се треба угледати. 
 
Више о Европском дану комшија на овој страници