Шездесет средњошколаца и одраслих, учесника прошлогодишње студијске размене Србија – Сједињене Америчке Државе (САД), окупиће се у Београду од 27. до 30. маја у Хотелу Н, поводом завршне Конференције. 
Завршна Конференција део је Програма за младе лидере у Србији 2009 ( SYLP ), која ће окупити све учеснике који су током прошле године били на бесплатаном једномесечном бораваку у САД. Млади су по свом повратку применили стечена знања и успешно спровели акције у својим општинама: Обреновац, Блаце, Куршумлија, Зајечар, Лозница и Пријепоље.

Циљ завршне Конференције јесте резимирање постигнутих резултата, али и даља професионална надоградња учесника.  Посебан фокус је на теме личних професионалних вештина, коришћења социјалних-интернет мрежа, начина даљег укључивања и континуираног активизма у локалним заједницама.  
 
Конференцију ће поред тренера из Грађанских иницијатива, Реље Дерета, Драгане Старчевић, Маје Игњатовић и Тање Азањац, водити и тренери из World Learninga-a, Кристина Томас и Сајмон Нортон.
 
Посебна пажња ће се усмерити на то како је стечено искуство примењено на решавање проблеме са којима се њихови вршњаци суочавају. Млади SYLP-овци ће се осврнути и на ток њихових акција и иницијатива, које су са више или мање успеха реализовали у својим срединама, али и на главне препреке са којима су се суочавали.
 
Учешће на Конференцији најавили су и представници Америчке амбасаде у београду Конрад Тарнер, Вукица Станковић и Тијана Ватерсон.

Учесници Конференције из Обреновца су: Милош Марјановић, Живка Станковић, Јасмина Петровић, Ана Миљојковић, Вања Јовановић, Лазар Белић, Ана Ћирић, Михаило Шкорић, Ивана Мишковић, Јелена Матић, Лука Живковић, Милица Станисављевић, Ђорђе Јелесић, Ана Тешовић, Андријана Тркуља, Александра Ђерић, Бојана Ашковић и Душко Крстић.