Недавно је у Београду, тачније на пет београдских општина (Лазаревац, Обреновац, Раковица, Барајево и Чукарица), основан КЛАСТЕР БЕО ФООД 5. Кластер је основан у оквиру пројекта под истим називом чију је имплементацију финансирао Град Београд преко Секретаријата за привреду ради подстицања развоја трговине. Пројекат је спровео Регионални центар за развој МСП и предузетништва “Београд“.

Кластер “Beo food 5” је основан у форми удружења, у складу са важећим прописима. Кластер “Beo food 5” су основала 34 субјекта у својству оснивача, као и три придружена члана. Када се има у виду да се међу оснивачима налазе два удружења и једна задруга, онда се долази до броја од преко 130 повезаних привредних субјеката (МСП, предузетници, регистрована пољопривредна газдинства, задруге и удружења) и организација/институција за подршку (Регионални центар за развој МСП и предузетништва “Београд“, Пољопривредно-хемијска школа “Обреновац“ и Институт за заштиту биља и животну средину).
Успостављање Кластера треба да допринесе економском развоју ових пет београдских општина кроз повећање конкурентности његових чланова, смањење незапослености, стварање претпоставки да чланови кластера иновирају прихватањем савремених начина бављења трговином, односно предузетништвом, подстицању оснивања нових МСП и поспешивању кластеризације придруживањем нових чланова.
Међу оснивачима Кластер “Beo food 5” највећи број (преко 20) је са територије Градске општине Обреновац, а затим следи општина  Лазаревац.
Председница Скупштине Кластер “Beo food 5” је Марина Чучуковић, власница посластичарско-угоститељске радње “МАРИНА“ из Обреновца.