На конференцији за штампу која је данас одржана у општини Обреновац поводом техничких проблема у пречишћавању воде на постројењу за прераду воде “Забрежје” говорили су Ненад Радојевић, директор ЈКП “Водовод и канализација”, Жељко Јоветић, председник општине Обреновац и Драгослав Мршевић, помоћник председника општине.

Директор Ненад Радојевић је саопштио најновије резултате Градског завода за јавно здравље и обавештење републичког санитарног инспектора: 

– Данас смо, као што је и очекивано, добили изјаву од Градског завода за јавно здравље да је вода и бактериолошки исправна за пиће, односно да у њој није било ни хемијских ни микробиолошких загађења. Ово указује на то да вода која је дистрибуирана није могла да остави никакве последице на потрошаче, али је уобичајена процедура када дође до било каквих поремећаја у систему да се обавести Градски завод за јавно здравље који обавештава Републичку санитарну инспекцију. Они заједно излазе на лице места, узимају узорке и у складу са налазима доносе решење. Исто тако, једино они, без обзира на резултате анализа које имамо у нашој лабораторији, могу својим решењем, као што је учињено данас, да ставе забрану ван снаге – рекао је директор ЈКП “Водовод и канализација”.

Председник општине је такође дао коментар на проблеме који су настали због квара на мрежи и повећане замућености воде у обреновачком водоводу.

– Бурна недеља је иза нас. За мене је битно да сам информацију добио правовремено од помоћника председника и директора ЈКП “Водовод и канализација”. То се десило у недељу у преподневним часовима. Након тога су они обавестили електронске медије, пуштена је информација на сајт општине Обреновац, а у понедељак ујутру је обавештена и Служба за информисање Града Београда. Након тога су се и други медији заинтересовали, што штампани, што електронски. Најбитније у овом тренутку је да струка треба да даје разлоге и за појаву замућења и за начин како је тај квар отклоњен. Што се мене тиче, мислим да није адекватно да се председник бави техничким стварима. Најбитнија информација данас је оно што је стигло из Градског завода за јавно здравље, а то је да квалитет воде није представљао ризик по здравље потрошача и да се она може користити за пиће, као и да у тренуцима са повећаном мутноћом није била неисправна у погледу физичко-хемијских и микробиолошких особина – казао је Жељко Јоветић.

 

Драгослав Мршевић, помоћник председника општине, али и особа задужена за комунална питања у ГО Обреновац је нагласио да је процедура коју је ЈКП “Водовод и канализација” применило била превентивна.

– Пре свега бих желео да се извиним свим грађанима Обреновца јер су били суочени са ситуацијом да се последња три дана водом снабдевају са цистерни које су биле постављене на неколико локација и куповином флаширане воде за пиће. Оно што је јако битно истаћи, а да при том не делује да било ко жели да бежи од одговорности, наравно да ће се одговорност утврђивати и ако  она постоји сносиће се одређене последице, али чињенице до којих сам ја дошао из контаката са Републичком санитарном инспекцијом и Градским заводом за јавно здравље је да се десило нешто неуобичајено. Први пут се десило да они негде дођу на позив директора “Водовода и канализације”, односно да се није чекало да мутноћа која је изазвала проблем у санбдевању са водом изазове неке последице по здравље људи, него су дошли по позиву директора који је деловао превентивно. Анализе су показале да ниједног тренутка вода која је долазила са забрешког водовода није била бактериолошки и хемијски неисправна. Она је била замућена услед извесне количине нечистоће која није изазвала хемијске неисправности – истакао је Мршевић.