Саопштење ЈКП “Водовод и канализцаија” поводом техничких проблема у пречишћавању воде на постројењу за прераду воде “Забрежје”.

Вода у обреновачком водоводу је била бактериолошки и хемијски исправна, како на оба постројења, тако и у дистрибутивној мрежи. Због појаве повећане мутноће воде на ППВ Забрежје након узорковања и анализе воде од стране ГЗЗЈЗ Београд, републички санитарни инспектор је прогласио да вода са овог постројења није за пиће и да се може користити као техничка вода до добијања званичног извештаја од стране ГЗЗЈЗ Београд.

До замућења воде је дошло услед загушења плитке канализације (испуст са жабљим поклопцем је био затрпан), тако да се део воде од прања филтера ињектовао повратно преко прелива прерађене воде у базен питке воде. Истовремено, услед пуштања у рад регионалне црпне станице дошло је до подизања муља у њеном резервоару, што је условило и на потисном дистрибутивном цевоводу повећану мутноћу изнад дозвољене границе.

Ступљено је у контакт са ГЗЗЈЗ који је обавестио републичку санитарну инспекцију о проблему и заједно су дошли у ППВ Забрежје. Започето је са тражењем узрока замућења на постројењу. Од Београдског водовода и канализације је обезбеђена вода за пиће из цистерни. Лабораторија на ППВ Забрежје је ванредно урадила велики број анализа на мутноћу воде на више позиција на ППВ Забрежје, а екипа ГЗЗЈЗ је узела узорке и упутила на комплетну анализу у Београд.

По препоруци ГЗЗЈЗ Београд и републичког санитарног инспектора грађани су обавештени преко средстава јавног информисања у Обреновцу (Студио и Тв МАГ, Радио Обреновац, Радио Ром) да се вода не може користити за пиће, као и да је вода употребљива као санитарна и технолошка. 

Квар је отклоњен у току недеље увече, резултати анализа урађених од стране лабораторије ЈКП “Водовод и канализација” Обреновац показују да је мутноћа воде у дозвољеним границама од 03 часа 17.05.2010. године, а екипа ГЗЗЈЗ Београд је редовним узорковањем 17.05.2010. године почела да врши своје анализе о чијим резултатима ће нас обавестити, након чега ће републички санитарни инспектор, на бази резултата анализе ГЗЗЈЗ Београд, донети решењем нову одлуку о употреби воде са ППВ Забрежје.

ЈКП “Водовод и канализација”