Гориво које је исцурело из цистерне “НИС Петрола“ која се пре два дана преврнула на Обреновачком путу, најпре је загадило оближњи путни канал и земљиште, да би јуче доспело и до реке Саве. У Републичкој инспекцији за заштиту животне средине кажу да је нафта захватила само површински део воде, а комуналне екипе већ две ноћи раде санацију поплављеног дела како би спречиле да се загађење прошири.

Када се пре два дана цистерна Нафтне индустрије Србије, која је превозила скоро 15 тона нафте, преврнула и склизнула у јарак на Обреновачком путу, ватрогасци су брзом интервенцијом спречили да око седам тона нафта отече у Саву. Међутим, количина горива која се задржала у оближњем бетонском путном каналу натопила је околно земљиште, кроз које је продрла до реке.

– Најважније је да се није створила нафтна мрља, што би значило да је дошло до озбиљнијег загађења воде. Површинско ширење загађења реке смо спречили јер смо одмах поставили глиновиту преграду да спречимо. Сада су у току радови на санацији канала са леве и десне стране пута који су такође загађени горивом – кажу у Републичкој инспекцији за заштиту животне средине.
Већи еколошки инцидент и загађење пијаће воде, избегнути су само захваљујући даноноћној интервенцији комуналних служби, кажу у “Водоводу и канализацији“.
 
– Пошто се ради о изливању веће количине нафте, ситуација је била алармантна. Наше екипе, као и екипе еколошке инспекције, одмах су изашле на место незгоде и тамо провеле целу ноћ. Тако је било и јуче, а радови на санацији вероватно ће се наставити и наредних дана. Најважније је да је пијаћа вода потпуно безбедна – истиче Сузана Петровић, портпарол предузећа “Водовод и канализација“.
На месту незгоде и јуче се могао осетити јак мирис нафте, а радници које смо тамо затекли верују да ће радови потрајати.
– Канали су доста натопљени нафтом, а то нећемо моћи тако брзо да очистимо и санирамо. Овде смо већ више од десет сати, а наше колеге су такође радиле целу ноћ – прича један од радника којег смо јуче затекли на Обреновачком путу.
 
“НИС-ова“ цистерна превозила је 14.238 литара дизел горива за потребе бензинске санице у Глушици. Након незгоде, возило је подигнуто, а гориво преточено у другу цистерну. На терену су интервенисале екипе Ватрогасно-спасилачке станице из Обреновца, саобраћајне полиције и Републичке инспекције.

 

Извор: Блиц