Цистерна која је превозила око 15 тона нафте преврнула се јуче по подне на Обреновачком путу. У удесу није било повређених, али је из цистерне НИС Петрола у месту Дубоко, код скретања за Малу Моштаницу, исцурило око седам тона дизел горива. Ватрогасци су, на срећу, брзом интервенцијом спречили да нафта отече у Саву.

Према речима ватрогасаца, дизел Д-2 се пали на већим температурама него бензин, па стога ипак није дошло до већег еколошког инцидента.
 
До незгоде је дошло јуче око 15.30 сати када се цистерна Нафтне индустрије Србије, која се кретала у правцу Обреновца, преврнула и склизнула у оближњи јарак. Возач цистерне одмах је искочио из кабине, а у удесу, срећом, није било других учесника.
 
– Цистерна је капацитета 16 тона, док је у њој било око 15 тона дизел горива Д2. Када смо стигли, цистерна је била преврнута на кров. Помоћу нашег ватрогасног возила вратили смо је на десни бок. Све време током окретања цистерне гориво је цурило! Међутим, да бисмо је вратили на точкове, била нам је потребна помоћ једног камиона троосовинца, којег смо искључили из саобраћаја и затражили помоћ возача. Уз његову помоћ, цистерна је враћена у пређашње стање и померена са пута на проширење ка оближњем ресторану – рекао је за Пресс Милета Аничић, вођа екипе обреновачке јединице Ватрогасно-спасилачке бригаде МУП-а Србије.
 
Док је преврнута цистерна враћена на точкове, у међувремену је пристигла и друга цистерна НИС-а, па је одмах почело претакање преосталог горива. Процена је да је из цистерне након превртања исцурило око седам тона нафте. Да би спречили еколошку катастрофу и да нафта отече у Саву, ватрогасци су одмах прокопали канале и направили вештачку брану. Нафта која је исцурила на пут посута је специјалним средствима, чиме су избегнути запаљење и загађење. Ватрогасна екипа је дежурала све време док је трајало претакање нафте у другу цистерну.
 
Према налогу представника Републичке еколошке инспекције, која је одмах изашла на терен, позвана је специјална фирма која ће коловозне траке очистити. Ватрогасци су били у приправности, уколико након тога буде било потребе да и њихове екипе оперу улицу.
 
У интервенцији су учествовали три ватрогасна возила и петоро ватрогасаца. Шта је довело до превртања цистерне знаће се након завршетка увиђаја. Иначе, на делу пута на коме је дошло до незгоде постављен је саобраћајни знак: “Возите опрезно! Коловоз деформисан 1.500 метара!”, док је истим знаком и брзина ограничена на 40 км/сат. Пут је на том делу на многим деоницама оштећен због клизишта, а саобраћајне незгоде се често дешавају.
 
Због превртања цистерне и полицијског увиђаја саобраћај је на Обреновачком путу око пола сата био потпуно обустављен, док се три сата отежано одвијао наизменичним пропуштањем возила. То је довело до формирања колоне возила дуге око пет километара. 
 
Извор: Press