У току је конкурс за упис деце у свим вртићима у Београду. Родитељи за сада треба само да предају захтев за упис. Кад конкурс буде готов маме и тате ће доставити осталу документацију. Ове године у београдске вртиће моћи ће да се упише 9.593 деце, што је за 2.500 више него претходне. Припремни програм похађаће око 17.000 предшколаца. 

 
Конкурс је у већини установа почео пре десетак дана, а од ове године, родитељи предају захтев за упис који је јединствен за цео град. Новина је да родитељи на захтеву уписују три обданишта у којима би желели да им дете борави, облик рада (целодневни, полудневни боравак или припремни предшколски програм), специфичности детета (апетит, болест, алергије…), као и његов јединствени матични број, како би се онемогућило стварање вештачке листе чекања, што се раније дешавало. Централне уписне комисије формиране у свих 16 предшколских установа одлучују по примљеним захтевима и праве распоред деце по вртићима. Након тога, родитељи могу да уложе евентуалне жалбе. 
 
Од докумената, родитељи ће касније морати да доставе фотокопију дететовог извода из матичне књиге рођених и образац М2. Како би остварили право на регресирање трошкова, донеће и просеке примања у претходних шест месеци, фотокопије личних карата или пријаве пребивалишта за све чланове домаћинства, као и документа која доказују да су подигли стамбени кредит, да су подстанари, самохрани родитељи.
Документација ће бити прослеђена Секретаријату за дечју заштиту, који ће потом издати решење о дефинитивном упису. Приоритет ће имати малишани из осетљивих група (самохрани родитељи, избегла и расељена лица…), деца чија су оба родитеља запослена, још студирају или су тешко болесни, као и они чија су браћа и сестре већ уписани у одређени објекат.
 
Уколико у жељеном вртићу не буде места Секретаријат је у обавези да родитељима понуди другу солуцију. Ако је удаљеност понуђеног обданишта већа од два километра, биће обезбеђен и превоз деце до њега. Ова новина дефинисана је Статутом Града и Законом о предшколском васпитању и образовању. 
 
Конкурс за упис шестомесечних и старијих беба (до годину дана) биће накнадно расписан, после лета. 
 
Извор: Блиц