Јуче је први пут пуштен у саобраћај аутобус на линији Барајево-Обреновац. Дирекција за јавни превоз је од 4. маја увела нову линију која ће по први пут повезати Обреновац и Барајево. Аутобуси ће свакодневно саобраћати три пута из оба смера, а путнике ће од Барајева до Обреновца превозити аутобуси “Ласте” и у њима ће важити маркице за приградски превоз. Аутобуси ће из Барајева полазити у 7.30, 11.30 и 16.50 часова, а из Обреновца у 8.30, 12.30 и 17.50 часова.

Јуче су, тим поводом, Обреновац посетили представници општине Барајево. Председник ГО Обреновац је о увођењу нове аутобуске линије рекао:

– Није ово никаква револуција, али битно је да грађанима покушамо да омогућимо мало већи комодитет од оног на који су навикли. Ми смо разговарали са њима, слушали њихове предлоге и коментаре, они су били стрпљиви да се прво направи пут, што значи кад је неко упоран и вредан онда и оствари оно што је замислио. Као финале долази и овај аутобуски превоз. Ја бих волео да тај превоз иде можда и преко Дражевца и да људима из Дражевца омогући квалитетнију саобраћајну комуникацију са Обреновцем са три нова поласка, али о томе ћемо разговарати са представницима Дирекције за јавни превоз. Много отежава лоша путна мрежа регионалног пута који је у катастрофалном стању. Због тога није коректно очекивати од саобраћајног предузећа “Ласта” да вози и оштећује аутобусе тамо где су политичари замислили –  истакао је Жељко Јоветић.

 Председница општине Барајево, Бранка Савић, је објаснила како је дошло до идеје да се успостави ова аутобуска линија.

– Идеја је настала као последица потреба становника Барајева и места која гравитирају ка Обреновцу и врло су упућена на Обреновац у различитим погледима. То је нешто за шта је одавно постојала потреба и сада смо коначно успели да то реализујемо захваљујући разумевању Града Београда и менаџера Александра Бијелића, који је дао сагласност и са Дирекцијом за јавни превоз договорио да се овај полазак коначно региструје. Мислим да је то сјајна ствар у много већој мери за општину Барајево, јер је Обреновац град у коме има много тога што ће Барајевци моћи да користе. Ту су средње школе, а пошто је Барајево углавном пољопривредна општина, Обреновац има велики пијац и продавнице где се грађани могу снабдети свим производима за бављење пољопривредом и то ће за северни део Барајева бити најближи град у који ће моћи да дођу и обаве оно што им је потребно.

Председница општине Барајево се осврнула и на стање путева између ове две општине.

– Све приградске општине имају исти проблем, укључујући Барајево, Сопот и Обреновац. Нажалост, регионални путеви су у најлошијем стању. Локалне саобраћајнице које су у надлежности Београда и општина су у много бољем стању у односу на регионалне. Ми сад асфалтирамо споредне улице, а ови регионални путеви су и даље лоши. Претпостављам да се “Путеви Србије” и Републичка дирекција баве изградњом великих саобраћајница и да ће тај проблем бити превазиђен оног тренутка кад Град буде преузео комплетно старање о улицама на својој територији. То ће сигурно променити ситуацију – рекла је Бранка Савић.

Нова линија је успостављена на захтев обе општине јер много ученика из Барајева похађа средње школе у Обреновцу.

– То је био један од првих мотива, јер су у Обреновцу средње школе које пахађа велики број младих из Барајева. Они су се до сада сами сналазили за превоз. Преседали су у Дражевцу, Јасенку или су их родитељи возили до школе, што и није баш згодно. Тешко је путовати без праве, регуларне линије. Верујем да ће у будућности бити још већи број ученика који ће уписивати школе у Обреновцу и мислим да ће се ова веза показати као јако корисна грађанима – истакла је председница општине Барајево. 

 О значају ове саобраћајнице, Светозар Добрашиновић, директор ЈП за изградњу Обреновца, је рекао следеће:

– То је стратешка саобраћајница. Мислим да заједно треба да радимо на изградњи таквих саобраћајница. Општина Обреновац је почела изградњу тог пута, који је део пута за Барајево, још 2005. године. Три године су рађена 4,5 километра тог пута, да би на крају 2008. било урађено још 2,5 километра пута, који су суфинансирали општина Барајево и општина Обреновац. То је леп пример сарадње две суседне општине. Завршили смо тај посао и мислим да општина Обреновац треба да води рачуна и о својим и о стратешким саобраћајницама које повезују више месних заједница, а поготово о саобраћајницама које повезују две суседне општине. Мислим да је то значајна саобраћајница и за град Београд. Грађани тог дела наше општине и Барајева су захтевали да се уради та саобраћајница и “Ласта” је увела три поласка дневно. Време ће показати да ли тај број полазака треба повећати или смањити, али у сваком случају, добро је да је та иницијатива заживела.

Из Дирекције за јавни превоз најављују да ће већ у септембру, када ђаци буду кренули у школу, додати још полазака у оба смера.