Према новом Закону, у обданишта могу и деца млађа од годину дана. У току је набавка опреме и адаптација ових објеката. 

Како би се изашло у сусрет све већем броју мајки које после шест месеци од порођаја морају да се врате на посао, поједини београдски вртићи се спремају за пријем беба млађих од годину дана. Од 340 обданишта, 27 задовољава услове за упис и боравак овако мале деце.

До доношења Закона о предшколском образовању и васпитању, у вртић су могла да иду само деца са навршених годину дана. Његовим усвајањем крајем марта, отворена је могућност да и млађи малишани крену у обданиште. Полазећи од предлога Закона, у децембру прошле године, формирана је Комисија за израду предлога мера за обезбеђење услова за исхрану деце млађе од годину дана у предшколским установама. У наредна два месеца, Комисија је у свих 16 предшколских установа, у сарадњи са директорима и нутриционистима, обилазила вртиће и сагледавала њихове могућности за пријем беба. Осим интересовања родитеља, основни услови који су објекти морали да задовоље је да већ имају јаслене групе, али и простор за пријем “бебећих” група, у којима не би смело да буде више од седам беба. 

Комисија је обишла 37 објеката, од којих 10 немју просторних могућности за функционисање млечне кухиње. Од преосталих 27, “Царић” на Чукарици и “Милица” у Земуну, која ће ускоро бити отворена, већ могу да упишу бебе, док је у свим осталим неопходна куповина опреме. 

Неке кухиње ће морати и да се окрече, преграде или да се у њима изврше мањи грађевински радови, што ће бити завршено до септембра.

Осим адаптација кухиња у млечне и куповине неопходне опреме, собе за бебе мораће да имају топле подне облоге које не изазивају алергије, оградице на креветићима и простор за вежбе за развој психомоторике и говора, за шта ће постојећи кадар у наредном преиоду ићи на стручно усавршавање. 

Најављено је да ће на свакој општини бар један вртић моћи да збрине бебе. У Обреновцу ће то бити вртић “Невена”.

 

Извор: Блиц