Традиционална градска манифестација “Дани Београда”, осму годину за редом, одржаће се од 16. до 19. априла. Обележавање “Дана Београда” традиционално ће почети свечаном седницом Скупштине града 16. априла у 12 часова, у Старом двору, када ће бити проглашени и добитници Награде града Београда за 2009. годину.

Осим богатог програма у културним установама у Београду, програм су припремиле и установе културе општина Раковица, Чукарица, Лазаревац, Обреновац, Гроцка, Младеновац, Сопот и Сурчин.

“Дани Београда” у Обреновцу биће обележени у Бибилиотеци “Влада Аксентијевић”.

У петак, 16. априла, са почетом у 19 часова, у Милошевом конаку биће организовано књижевно вече “За успомену и дуго сећање”. То приликом биће представљена књига сећања старе обреновчанке Љубице Матић Лозанић (1923), која је искрено, у даху, испричала своје успомене на предратне и поратне људе и догађаје. Књига садржи и колекцију фотографија из приватног албума.
“Срећни су они који се сећају. И они који имају чега да се сећају. А посебно они који тако детаљно памте, а умеју сликовито да испричају своје доживљаје као баба Љуба. Ова књига је сведочење о једном животу, који сада остаје за незаборав.” (Извод из рецензије Иване Јаношевић)
На промоцији ове занимљиве и драгоцене књиге, коју је крајем прошле године објавила Библиотека “Влада Аксентијевић” Обреновац, говориће Владимир Лале Андрић, Коста Лозанић и Ивана Јаношевић.

У суботу 17. априла у 13 часова у Милошевом конаку малишани ће моћи да уживају у музици из Дизнијевих филмова и песмама за децу.
Виолончелиста Далибор Богдановић, гитариста Душан Терзић и песник Дејан Алексић забавиће малишане музиком, причама и песмама из цртаних филмова Волта Дизнија. У захвалном матине термину деца ће бити у прилици да чују виолончело и гитару и забаве се уз приче и песме из незаборавних цртаћа.

Последње вечери “Дана Београда”, 19. априла у 19 часова, у градској библиотеци биће представљена књига „Кућа и окућница“ Миодрага Томића Стублинског и отворена изложба скулптура овог аутора. На овом догађају учествоваће и обреновачки музичари и др Ђорђе Јанић, критичар.

Сваке године од 16. до 19. априла, а поводом првог помињања словенског имена Београда у једном писаном документу из 878. године и примопредаје кључева престонице и других српских градова кнезу Михаилу Обреновићу, у оквиру „Дана Београда” одржавају се бројни културни, образовни, спортски и протоколарни програми.

Специфичност овогодишње прославе биће и свечано отварање обновљеног ТВ торња на Авали, али и десетине других занимљивих програма.