Јавно комунално предузеће је свој возни парк обогатило са два нова вишенаменска возила. Она ће бити укључена у велику пролећну акцију уређивања и чишћења у Обреновцу. Председник општине Жељко Јоветић је позвао све Обреновчане да предложе локације којима је потребно уређивање после дуге зиме.

 – Као што наши суграђани имају прилику да виде, у току је пролећно уређење нашег града. Након дуге зиме покушавамо да поправимо све оно што је механизација и сама зима покварила и уништила. Јавно комунално предузеће одговара на захтеве суграђана и на захтеве општине Обреновац којој се суграђани обраћају, и ми смо сада хтели то све да ставимо у форму једне акције коју смо назвали  «Пролећно уређење нашег града». Позивамо све суграђане да буду својеврсни комунални инспектори и да нам помогну да неке ситне недостатке који нам остану приликом различитих инфраструктурних радова отклонимо и град учинимо функционалнијим, безбеднијим и уређенијим – изјавио је председик Јоветић. 

Он се критички осврнуо на лошу праксу да се након завршетка одређених радова не врати све у функционално и уређено стање. 

 – Ја ћу сада навести само један пример. То је раскрсница улица Краља Петра и Краља Александра , коју је ЈКП јако лепо уредило прошле године, саобраћај нормално функционише у том делу града, али су остали неки ситни пропусти који бацају сенку на читаву инвестицију која је ту спроведена. Проблеми са високим ивичњацима који онемогућавају несметано кретање пешака, шут који је остао, неуређене зелене површине… Све је то санирано. Ивичњаци су сада уређени и грађани немају проблема приликом преласка пешачких прелаза, уклоњен је сав шут који је остао након завршетка радова, уређене су зелене површине око Максија… Све су то ситне ствари које неко треба да види и да сигнализира да нешто није сређено, није функционално и да смета суграђанима.  

 

 

О детаљима саме акције господин Јоветић је рекао следеће:

– Ова акција уређења је један покушај да направимо интеракцију између општине и грађана, да они буду комунални инспектори, а ми ћемо реаговати на њихове предлоге. Своје предлоге грађани могу слати на маил општине Обреновац goobrenovac@gmail.com. На сваки допис ћемо одговорити. На оне предлоге који буду амбициознији и подразумевају измену планских докумената, на жалост нећемо моћи да реагујемо, али на нешто што спада у текуће одржавање ћемо сигурно реаговати и стање поправити. 

О каквим возилима је реч и како ће она допринети бољој комуналној хигијени у граду објаснио је директор Јавног комуналног предузећа Владимир Лалић.  

– Да би комунално предузеће успешно обављало своју делатност неопходно је да располажемо адекватном механизацијом. У том смислу, и уз велико разумевање и помоћ општине, пре свега кроз буџетски фонд, и нешто наших сопствеих средстава успевамо у последње време да знатно обновимо и подмладимо наш возни парк. Једно од возила које је стигло ових дана је аутоподизач за контејнере од 5 и од 7 кубика. То је возило које треба да замени старо возило које је старо 25 година, и ових дана би требало заслужено да оде у пензију.

 

Владимир Лалић је истакао да је ново возило моћније, снажније и да ће ЈКП-у омогућити да несметано обавља редовне активности везане за комуналну хигијену. 

– Омогући ће нам и нову услугу према грађанима, а то је одвоз и депоновање грађевинског отпада. Грађани ће сада бити у ситуацији, када изводе одређене грађевинске радове, да позову ЈКП да постави те контејнере код њих. Када напуне те контејнере довољно је да нас позову да то одвеземо на градску депонију. До сада таква услуга није постојала у Обреновцу. У Београду постоји нешто слично, али код нас ће та услуга бити јефтинија него у Београду.  

 

 

Друго возило које је такође стигло ових дана јесте мултифункционално возило. Мултифункционално је зато што се на основно возило може прикључити више надградњи. 

– Ми тренутно располажемо са четири надградње. Једна је класична киперска надградња,  друга је зимска служба – то је раоник и сандук са носачем соли, трећа је корпа за орезивање дрвећа која ће омогућити пролећно и јесено орезивање дрвећа и сечу високих стабала, када је потребно да се сукцесивно секу стабла с врха па на доле. Четврта надградња је косач који ће моћи да коси траву поред путева, што ће такође бити једна од нових услуга коју ћемо увести у Јавном комуналном предузећу – дакле кошење траве поред општинских путева. Машина у задњем делу има и дувач који ће дувати кошевину даље од пута. У питању је машина коју наше комунално предузеће није имало до сада – прецизирао је директор ЈКП-а. 

Пошто ово предузеће одржава комплетно градско зеленило, до сада су морали да се сналазе и да позајмљују, а сада су коначно обезбедили и такву једну машину. Све ове надградње нису случајно изабране, јер ће овакво једно возило захваљујући надградњама моћи да ради током целе године. Зими зимска служба, у пролеће и у јесен ће се користити корпа, а у летњем периоду ће се  радити кошење траве поред општинских путева.