Током дводневне Конференције која је одржана 09. и 10. априла у Сремској Митровици у организацији Trans Konflikt Serbia и уз подршку Министарства спољних послова Чешке републике, а на тему “Јачање дијалога о евро-атлантским интеграцијама путем Локалних Канцеларија за младе”,  присутни су били представници Канцеларија за младе следећих општина: Обреновац, Сремска Митровица, Бечеј, Нови Бечеј, Шабац, Блаце, Ужице, Владичин Хан и Кладово. Конференција је одржана у Свечаној сали Општине Сремска Митровица.

У име Канцеларије за младе општине Обреновац Конференцији је присуствовао Душко Крстић, координатор Канцеларије за младе.
На самом почетку рада конференције присутне делегате су поздравили Мирјана Косић, директорица Trans Konflikt Serbia и Милорад Попадић у име Канцеларије за младе општине Сремска Митровица. Потом се присутнима обратио Јиří Јуříк, у име Амбасада Чешке Републике који је говорио на тему евроатлантских интеграција и присутнима одговарао на питања у вези предности и мана уласка Србије у процесе евроатлантских интеграција, као и о улози Чешке републике у процесу евроатлантских интеграција. Зорица Лабудовић – Национална координаторка Канцеларија за младе Србије је у име Министарства омладине и спорта Републике Србије причала о основним улогама локалних канцеларија за младе и важности да овакви програми, пројекти буду реализовани баш у партнерсву са локалним канцеларијама за младе.

Снежана Кресоје је у име Центра за политику и евроатлантско партнерство говорила о српској “митологији” уласка у НАТО, док је Марко Савковић у име Центра за цивилно-војне односе говорио о новим безбедносним блоковима, о немогућности Србије да задржи неутралнан војни статус, илити као што је то било у време Титовог руковођења земљом несврстани статус. Сада су војноблоковске дистанце могуће само за економски јаке и независне државе попут Швајцарске.  
На крају првог дана рада конференције присутнима је приказан филм “Србија и војна неутралност”.

Другог дана је Љиљана Јосић у име Европског покрета – Локално веће Сремска Митровица говорила на тему “Европска унија и ти”, а потом након паузе је у оквиру Конференције реализована мини интерактивна радионица – “Упоредна искуства ангажовања младих људи у Србији”  
 
После ручка су представници Канцеларија за младе у сарадњи са представницима Trans Konflikt Serbia дефинисали могуће наставке овог пројекта и потребу да се прича о демистификацији НАТО-а и евроатлантских интеграција уопште упрости и рашири.