Јавно предузеће за заштиту и унапређење животне средине почело је са реализацијом пројекта садње стабала у улици Милоша Обреновића. У нови дрворед биће засађено 54 саднице калемљеног кугластог јавора.

То су такозване “школоване саднице”, са већ раније формираном кугластом крошњом. Због изгледа и величине, саднице су практичне у улицама са пуно објеката, струјних и телефонских каблова и бандера уличне расвете. Саднице ове врсте такође веома погодују и подземној инфраструктури, јер нису “раскошних” грана и корења. Ради заштите, око стабала биће постављени такозвани “метални корсети”.
Према речима Слободана Молеровића, директора Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине, главна улица је добила потпуо нов изглед реализацијом идеје о постављању новог дрвореда.
– Стара стабла су посечена приликом реконструкције тротоара и због проблема која су стварала старом тротоару. Сада је извршена замена стабала која су некад овде постојала и ово је почетак реализације на коју се можда дуже чекало. Али, дрворед је ту, а он ће потпуно и коначно бити завршен када буде завршен и ивичњак око стабала и  кад буду стављени корсети око стабала. А када све то озелени и олиста, онда ће добити неку своју форму која ће наредне године само да се обогаћује и да ову улицу оплемени новим зеленилом – рекао је Слободан Молеровић. 
 

 

Господин Молеровић је појаснио да се ради о гајеним и негованим стаблима и да су она до овога тренутка пресађивана у расаднику пет или шест пута. Међутим, без обзира колико су гајена, њима у наредном периоду предстоји нега, орезивање и све оно што један дрворед и захтева. 
 

 

Када је реч о роковима за завршетак радова, остаје да екипе које су радиле на реконструкцији тротоара заврше и ивичњаке око стабала, а прогнозира се да ће то бити за око две недеље. 
Неизбежно питање је и то када ће хлад поново “стићи” у главну улицу. 
– Ове саднице су старе већ седам или осам година, што значи да није реч о тек насталим садницама. С обзиром да су у питању стабла која прилично брзо расту, већ на пролеће следеће године сигурно ће постојати значајан хлад у главној улици – прецизирао је господин Молеровић.