Предузетнички центар Обреновац је отворен пре две године са основним циљем, а то је запошљавање, односно оснаживање и пружање подршке за проналажење посла кроз програме самозапошљавања и започињања сопственог бизниса. 

Општина Обреновац је препознала потребу за развијањем предузетничких вештина код људи који су у процесу тражења посла и потребу за пружањем стручне помоћи за реализацију њихових пословних идеја.

Да би постигао циљ због ког је основан, Предузетнички центар Обреновац је током ове две године организовао различите обуке из области предузетништва, као што су “Како започети сопствени бизнис”, “Виртуелно предузеће”, информатичке обуке, а све у циљу оснаживања појединаца у процесу тражења посла или започињања приватног бизниса.

Неки од остварених резултата у последњем периоду према речима Гордане Лазић-Рашовић, директорке Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва “Београд”, су добијање субвенција за самозапошљавање за укупно 15 незапослених Обреновчана.

– Један број њих добиће субвенције у износу од по 200.000 динара које даје град Београд посредством Секретаријата за привреду, а остали посредством НСЗ у износу од по 160.000 динара. Од укупног броја одобрених субвенција, пет субвенција ће доћи у руке будућих предузетница. Када се све узме у обзир, незапослена лица са територије општине Обреновац добиће укупно 2.520.000 динара за покретање сопственог бизниса. Субвенције су добијене из области пружања услуга, производње и занатске делатности. Занимљиво је то да су, од свих београдских општина, Обреновац и Лазаревац заједно однели трећину одобрених субвенција – прецизирала је Гордана Лазић-Рашовић.

Она је подсетила да је у току конкурс за доделу старт ап кредита и позвала све заинтересоване да дођу у Предузетнички центар како би прошли обуку и добили сву потребну помоћ око израде бизнис плана и попуњавања неопходне документације.

Било је речи и о делатностима које имају висок тржишни потенцијал. Госпођа Лазић-Рашовић је издвојила следеће: брига о старим и немоћним лицима, рециклажа и прехрамбена индустрија.

Председник општине Обреновац је, резимирајући досадашње резултате Предузетничког центра, истакао да сви који су у процесу тражења посла морају преузети иницијативу, бити активни и спремни да се усавршавају, стичу нова знања и вештине како би на тај начин постали конкурентни на тржишту рада.

Не треба заборавити да су све услуге Предузетничког центра бесплатне, а све захваљујући подршци општине Обреновац.