У позоришној сали Спортско-кулурног центра, у организацији општине Обреновац, јуче је свечано обележен Светски дан Рома.   

Светски дан Рома се, да подсетимо, обележава у знак сећања на 8. април 1971. године када је у Лондону одржан Први (оснивачки) Конгрес Рома целог света. На том Конгресу је договорено да химна Рома буде „Ђелем, ђелем“, усвојена је застава, прихваћен је назив Ром (што на ромском значи човек) и установљене су основе јединственог ромског језика.
-И данас, у 21. веку, Роми су предмет дискриминације. И данас у Србији постоје средине у којима родитељи не желе да њихова деца иду у школу заједно са ромском децом. Хвала Богу да тога у Обреновцу нема јер општина даје свој максимум да се то не догоди – рекла је Мариола Романовић, новинар Танјуга, нагласивши да је Ромима потребна помоћ у школству, здравству и приликом запошљавања и да је то једини начин да се Роми интегришу у друштво.

 
У културно-уметничком делу програма наступили су Пилерови из Кнез Михаилове улице, који су  победници телевизијског музичког шоу програма „Ја имам таленат“. Стихове Мирослава Антића говорили су чланови МАТ-а Мики и Јована Ђорђевић, а оркестар обреновачке Музичке колоније свирао је традиционалне ромске песме и кола.