Фестивал француског средњошколског позоришта почео је данас и трајаће три дана. На њему учествују и средњошколци из Обреновца. 

Манифестацију, девету годину за редом, организује Удружење професора француског језика Србије, уз подршку амбасаде  Француске и Министарства просвете. Ова смотра један је од најважнијих сусрета школских позоришта у региону и важан догађај у културном животу града.

На фестивалу ће наступити седамнаест ђачких позоришних дружина из Француске (Леман), Словачке (Жилина), Румуније (Деј), Босне и Херцеговине (Требиње, Сарајево и Мостар) и Србије (Београд, Ниш, Пожаревац, Шабац, Обреновац, Аранђеловац, Рача и Кладово).

За звање најбоље театарске дружине надметаће се средњошколци из наше земље, док ће наступ гостију из иностранства бити ревијалан. Осим што ће своје тридесетоминутне једночинке на француском језику извести на сцени позоришта “Душко Радовић”, учесници ће уприличити традиционални дефиле од Француског културног центра до Калемегдана, током кога ће, обучени у народне ношње, извести плесове и мелодије земаља из којих долазе.

Ученици ће бити смештени у Дому ученика средњих школа “Јелица Миловановић”, а за њих ће, осим разгледања престонице, бити организовано и вече дружења са домаћинима из београдских школа. 

 

Извор: Политика