У организацији општине Обреновац, у четвртак 8. априла, у 17 часова у Спортско-културном центру, биће обележен Светски дан Рома. Светски дан Рома се ове године у Обреновцу обележава под слоганом “Буди Ром, буди човек”.

На овој манифестацији наступиће обреновачки музичари који ће те вечери изводити ромску музику. Специјални гости биће победници такмичења “Ја имам таленат”, музички трио Пилерови, који су свима познати и по наступима у Кнез Михаиловој улици.  Обреновачкој публици ће се обратити и Мариола Романовић, новинарка Танјуг-а.

Одлука да се 8. април обележава као дан Рома донета је на Првом светском конгресу Рома у Лондону од 4. до 8. априла 1971, када је усвојено име народа Ром, што на матерњем језику значи човек. Нешто касније основана је и Међународна унија Рома. Тада је одлучено да ромска химна буде “Ђелем, ђелем”, а застава комбинација плаве и зелене боје са црвеним точком у средини.

Декада Рома, међународни пројекат који су иницирале земље југоисточне Европе у циљу интеграције једне од најугроженијих етничких заједница у Европи, у Србији је почео 2005. године. Подаци тима потпредседника Владе Србије за имплементацију Стратегије за борбу против сиромаштва показују да је сиромаштвом угрожено 49 одсто ромског становништва. Према попису из 1991. године, на територији Србије живело је око 140.000 становника ромске националности, а по попису из 2002. било их је око 108.000. Незваничном статистиком УНИЦЕФ-а процењено је да у Србији живи између 400.000 и 700.000 Рома, а у Европи између 10 и 15 милиона, односно око два одсто укупне европске популације.