У згради Скупштине Републике Србије 29. и 30. марта одржана је прва национална конференција о децентрализацији. ГО Обреновац  представљао је заменик председника Скупштине Бранко Матић.

Ова конференција представља почетак јавне расправе на тему децентрализације Републике Србије у којој су учешће узели представници државних органа, општина, цивилног сектора и медија. Присутни су изнели своје проблеме и отворили низ питања везаних за процес децентрализације. Саговорници су се сложили да садашње стање најбоље осликава следећи цитат: “Београд је постао огромна глава на нејаком телу, које је постајало све слабије како је глава бивала све већа, и биће лоше и за главу ако буде наставила да се увећава и за тело ако буде наставило да слаби”. 
Првог дана конференције своје ставове о предстојећем процесу изнели су: Грађанин Јовица Петковић, председник Републике Србије Борис Тадић, потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, министарка финансија Ивана Драгутиновић, председавајући Националног савета за децентрализацију Ненад Чанак, секретар у министарству локалне самоуправе Милош Радаковић,  Њ.Е. Винсен Дежер (Vincent Degert), амбасадор-шеф Делегације Европске уније у Србији, Tомас Mур (Thomas Moore) заменик шефа мисије ОSCE у Републици Србији, Њ.Е. Димитриос Кипреос (Dimitrios Kypreos), амбасадор-шеф Мисије ОЕБС у Републици Србији,  Њ. Е. Константин Јерокостопулос (Constantin Yerocostopulos), амбасадор-специјални представник генералног секретара Савета Европе у Републици Србији, председавајући СКГО и председник општине Параћин Саша Пауновић и председник општине Пирот Владан Васић.

Другог дана коференције одржане су три радне групе:
1) Модели деценрализације
2) Процес децентрализације
3) Финансијска самосталност: фискална и имовинска децентрализација.
Оно што је битно издвојити је закључак да овај процес не подразумева само политичку , административну и финансијску децентрализацију, већ и развој активног учешћа грађана у креирању, доношењу одлука и праћењу њиховог извршавања.

Први корак процеса ће бити израда стратегије којој ће предходити организовање већег броја мањих конференција широм Републике Србије.