ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ УСПЕШНОГ РАДА 
Привредно друштво “Термоелектране Никола Тесла” је током четири деценије рада, произвело више од 530 милијарди киловат-сати електричне енергије, истакао је Петар Кнежевић, директор ПД “ТЕНТ”, 5. марта на свечаности  поводом 40 година рада овог електроенергетског гиганта. 

Свечаном пријему на “ТЕНТ А” присуствовали су Зоран Манасијевић, помоћник генералног директора ЕПС-а за технички систем, Аца Марковић, председник Управног одбора ЕПС-а, Никола Рајаковић, државни секретар у министарству рударства и енергетике, представници из готово свих сфера друштвеног живота, као и пословни партнери са којима је “ТЕНТ” сарађивао током протекле четири деценије. 
Уложена инвестициона средства (од 390 милиона еура) у периоду од 2003. до 2010. године, неколико су пута надмашена кроз повећање производње за 3,5 милијарди киловат-сати, уз значајно смањену потрошњу угља од 3,8 милиона тона за повећану производњу, рекао је Петар Кнежевић. Производни план ПД “ТЕНТ” за 2010. годину, по Кнежевићевим речима, већи је него икада за претходних 40 година рада, али, како је истакао, остварив и базиран на вишегодишњој расположивости ПД “ТЕНТ”-а. Највећу годишњу производњу “ТЕНТ” је остварио 2008. године, када је електроенергетском систему Србије испоручио око 19,8 милијарди киловат-сати електричне енергије. Иако са мањим планским задацима него 2008.године, у 2009. ПД “ТЕНТ” је кумулативно произвео 20,8 милијарди киловат-сати, што би био апсолутни рекорд, односно и више од овогодишње планиране производње од 20,10 милијарди киловат-сати.

У оквиру еколошких модернизација у ПД “ТЕНТ”, директор Кнежевић је најавио овогодишњу реконструкцију електрофилтера на блоку А-6 “ТЕНТ А”, и укључивање блока Б-1 “ТЕНТ Б” у систем угушћеног транспорта и депоновања пепела и шљаке, али и наставак оптимизације рада електрофилтера у ТЕ “Морава”. Процес еколошке модернизације тиме није у потпуности завршен, јер предстоји и завршетак ревитализације електрофилтера на свим преосталим блоковима ПД “ТЕНТ”, чиме ће се смањити емисија чврстих честица, рекао је Кнежевић.

 

Извор: tent.rs