Информације о програмима, субвенцијама и активностима које општина спроводи преко Комисије за пољопривреду и село и најава новог конкурса Града Београда за доделу подстицајних средстава у области воћарства и повртарства.

Комисија за пољопривреду и село и у овој години наставља са програмом субвенција за отељену телад у висини од 2 500 динара по телету. Према овом програму у 2009. години исплаћено је преко 2700 грла.

У марту је општина Обреновац донела одлуку о субвенционисању набавке опреме за производњу меда (кошница). Право на субвенције имају регистрована пчеларска друштва са територије наше општине. Субвенције се утврђују у висини од 50 одсто од плаћеног износа набављене опреме.

Овим путем обавештавамо наше пољопривреднике да је Град Београд расписао конкурс за доделу подстицајних средстава у области воћарства и повртарства на територији Града Београда-Зелени прстен. Подстицајна средства могу се доделити за подизање нових засада воћњака са набавком и постављењем пратеће опреме за заштиту и наводњавање ових засада. Такође, средства ће се додељивати и за подизање нових засада поврћа са набавком и постављењем пластеника са системом за наводњавање. Средства ће бити додељена у виду бесповратне помоћи у висини од 50 одсто од укупне цене. Максимални појединачни износ подстицајних средства је 2.250.000 динара. Овај конкурс ће бити отворен до 2. априла.

Текст и услове конкурса можете погледати овде.

Од осталих активности које општина спроводи у области пољопривреде издвајамо да је у току  монтажа метеоролошке станице на имању Пољопривредне школе у Грабовцу. Та станица ће служити за праћење временских прилика неопходних за добијање метеоролшких података која су од значаја за пољопривредну производњу.

У организацији општине Обреновац до сада је одржано 4 предавања из области сточарства, повртарства, воћарства и заштите биља у месним заједницама на територије наше општине. Циљ ових предавања била је едукација наших пољопривредника о савременим технологијама у пољопривредној производњи.

Што се тиче процеса пререгистрације, закључно са 5. мартом пререгистровано је 900 пољопривредних газдинстава. У 2009. години општина Обреновац је била међу првим општинама у Србији са процентом регистрованих пољопривредних газдинстава.

Најављујемо да ће се од 15. до 22. маја одржати Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду. Наша општине ће и ове године са својим излагачима учествовати у такмичарском делу са десетак колекција оваца. Очекујемо да ће се и ове године поновити успех који су наши излагачи постигли 2009.