Пријављивање на летње међународне волонтерске кампове почело је у понедељак, 17. марта, у Канцеларији за младе општине Обреновац. Довољно је да изаберете кампове који вам се допадају, поређате их по приоритету у онлајн пријави која се налази на нашем сајту и дођете да потпишете пријаву.

Услови за учешће су: ведар и авантуристички дух, самосталност или жеља за самосталношћу, отвореност ка другим културама, основно знање енглеског језика или језика земље у коју се иде и ништа више.

Основно правило пријављивања – ко пре кампу, он оде на њега!

Зато, пријавите се већ на самом почетку сезоне, која у целом свету почиње средином марта.

Смештај и храна на кампу су обезбеђени. Градска општина Обреновац обезбеђује трошкове пута до 10 000 динара, а ви плаћате партиципацију – годишња чланарина у Младим истраживачима Србије износи 4800 динара + 2000 динара депозита који ће вам бити враћен када се вратите са кампа.

Овог лета урадите нешто сасвим другачије. Кампови мењају живот. Питајте било ког кампера, а сваке године их је све више из Обреновца, преко 600 из Србије и око 50 000 из целог света.

Одговор на који сте камп примљени обично стиже у року од недељу дана, а већ након тога можете да планирате ваш пут. Новина је да ћете у пријаву моћи да унесете до десет кампова по жељеном редоследу, а најмање три.

То што немате много пара и богате рођаке у иностранству не значи да овог лета треба да останете код куће и оговарате оне који су отпутовали. На вама је да изаберете чиме би се бавили на преко 2500 волонтерских кампова у целом свету. Погледајте претраживач кампова и пријавите се.

Онима који се по први пут сусрећу са волонтерским камповима, препоручујемо да за почетак посете  део о камповима за више детаља о самим камповима, како они изгледају, зашто се одржавају итд.
А затим и део за више детаља о процесу пријављивања, а и страницу са најчешће постављаним питањима. Након што се информишете, правац претраживач где вас очекује гомила сјајних кампова и на крају не заборавите да се пријавите.
 
Међународни волонтерски кампови су краткорочни волонтерски пројекти и у просеку трају две недеље. Према различитим искуствима волонтера, волонтерски кампови јесу јединствено искуство за појединце, али и за локалну заједницу у којој се одржавају.
Сама идеја кампова настала је после Првог светског рата, као одговор на ратна уништавања, разједињавање народа и национализам. Окупљањем волонтера из земаља које су званично биле непријатељи, доказивано је да људи различитих националности, култура, опредељања, могу заједно да живе и раде на санирању последица рата и на тај начин превазилазе друштвено наметнуте баријере и препреке. Волонтерски кампови какве данас познајемо и организујемо нису се много променили од тих првобитних. Циљ је остао исти, да волонтери помогну локалним заједницама на решавању неког одређеног проблема, а за узврат имају на располагању бесплатан смештај и исхрану. И даље се окупљају млади из различитих земаља, заједно раде, живе, размењују искуства и стичу нова. За узврат се добро забављају, усавршавају језик, разбијају предрасуде, стичу нове вештине, познанства, искуства и осећај да више вреде. У последње време волонтерске активности добијају на значају због чињенице да је Србија добила закон о волонтерском раду, а и ЕУ је ову годину прогласила Европском годином волонтирања. 
За више информација обратите се Канцеларији за младе на 011 8724025 или пишите на мејл mladi.obrenovac@gmail.com.
Пре него што дођете до наше канцеларије, обавезно позовите или пишите мејл.
Предлажамо да погледате и: 

{youtube}szfzTYyIGmY{/youtube}