Екипе предузећа “Београдводе” и ватрогасци реаговали су у Обреновцу и Лазаревцу, где је због изливања река Тамнава, Колубара, Пештан и Турија на снази редовна одбрана од поплава.

По речима Ивана Карића, руководиоца одбране од поплава у предузећу “Бооградводе”, пошто је у протеклих 48 сати река Колубара у благом опадању и враћању у корито, очекује се да ће та река већ данас бити испод коте редовне одбране од поплава. Изливањем река у Обреновцу и Лазаревцу углавном је “настрадало” пољопривредно земљиште. Поплављено је скоро пола тамнавског региона. Због поплава житељи тих насеља нису били животно угрожени, те није било потребе за њиховом евакуацијом, рекао је Карић.

Комадант Градског штаба за елементарне непогоде и ванредне ситуације, Бранко Смиљанић, каже да је водостај Саве и Дунава повећан, али он није главни кривац за поплаве, већ унутрашње и подземне воде. Посебно велик проблем су, између осталих, и делови Обреновца. Све њихове екипе и пумпе, као и пумпе “Београдвода” су на терену. Према његовим речима, велики проблем за одвођење воде представљају преграђени канали, које су мештани постављајући ограде или градећи објекте заградили, тако да су ти канали сада неупотребљиви.

 

Извор: Press