Зграда Библиотеке “Влада Аксентијевић” у Обреновцу, здање старо безмало два века, објекат под заштитом градског Завода за заштиту споменика културе Београда, угрожен је услед велике количине воде која је настала отапањем снега. Подрумске просторије су поплављене. Уколико се не спречи доток воде постоји опасност да ће се темељи и зидови натопити водом што би, у најгорем случају, могло да доведе и до рушења ове прелепе зграде.

Ово није први пут ове зиме да се тај проблем јавља у подрумским просторијама библиотеке. Сличан проблем се јавио пред Нову годину, али не у тако великом обиму као сада. Уз помоћ ватрогасаца и ЈКП “Водовод и канализација” успешно је испумпана вода из подрумских просторија. Квалитативна анализа воде је показала да у води нема присуства хлора, што значи да вода није из градског водовода. Оно што се може поставити као некакав закључак је да је вода која постоји, или подземна вода, или је у питању проблем са сливницима. 

Завод за заштиту споменика је још 1979. године прогласио чесни дом породице Михајловић за споменик културе и културно добро од великог значаја. Запослени у Библиотеци “Влада Аксентијевић” су се обратили Заводу за заштиту споменика и од њих тражили да дају стручно мишљење и предлог како би проблем који имају могли даље да решавају.

Подрумске просторије се углавном користе као депо и у њима се, осим отписаних књига, налази део архиве који, срећом, није оштећен. Иако вода није нанела штету стварима које су у подруму, много је већа штета коју вода може направити темељима овог заштићеног здања старог скоро два века.